Skip to content

Machandel start met diepvries-biogroente

Biologisch conservenbedrijf Machandel in Haulerwijk ziet mogelijkheden in diepvries-biogroente.

Machandel premium

Machandel wil beginnen met groente die het bedrijf nu ook al verwerkt, zoals doperwten, sperziebonen, bieten en rode kool. Foto: Canva

Biologisch conservenbedrijf Machandel in Haulerwijk (Fr.) ziet mogelijkheden in diepvries-biogroente.

Het gaat hier op kleine schaal mee beginnen. Het bedrijf, dat sinds vorig jaar helemaal in handen is van het Britse Windmill Organics, verwerkt biologische en biologisch-dynamische groente. Volgens Dagblad van het Noorden zou de productiecapaciteit voor diepvriesgroente in vijf jaar kunnen groeien tot 25.000 ton diepvriesgroente per jaar.

Mogelijkheden voor diepvriesgroente

Directeur Han van der Loo wil tegenover Food&Agribusiness niet ingaan op de getallen, maar wel op de doelstellingen. Een vooropgezet groeidoel is er niet, benadrukt hij. “Ons doel is om de productie en afzet van biologische groente te vergroten. En daarbinnen zien we mogelijkheden voor diepvriesgroente. We beginnen daar op kleine schaal mee en zien hoe het verder gaat.” Van der Loo wil beginnen met groente die het bedrijf nu ook al verwerkt, zoals doperwten, sperziebonen, bieten en rode kool. Bloemkool en spinazie zijn volgens hem ook interessant, maar daar is het bedrijf nu nog niet op ingericht.

Nog niet zoveel diepvries-biogroente

Machandel verwerkt biologische groente van telers in de noordelijke provincies en Flevoland. Volgens Van der Loo is er in deze regio heel veel potentie voor groei in productie van biogroente. Beperkende factor is de afzet. Met diepvries zijn daar meer mogelijkheden voor, is zijn inschatting. Er zijn nog niet zoveel diepvries-biogroente. Daar komt bij dat noordelijke telers erg ver af zitten van de nu beschikbare diepvriescapaciteit in Brabant en België. Het bedrijf heeft beschikking over diepvriesfaciliteit door de overname van de gebouwen van een voormalige kippenslachterij in Haulerwijk. Deze ruimte wordt nu gebruikt voor opslag van goederen en is vrij eenvoudig in te richten voor diepvriesverwerking, aldus Van der Loo. Deels gebruikt Machandel nu ook al diepvriesproduct, zoals bij het conserveren van het combiproduct doperwten/wortelen en wanneer er geen vers beschikbaar is.

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Afbeelding

Wendy Noordzij

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Afbeelding
Johan Oppewal

chef-redacteur