Machandel wil beginnen met groente die het bedrijf nu ook al verwerkt, zoals doperwten, sperziebonen, bieten en rode kool. Foto: Canva
Biologisch conservenbedrijf Machandel in Haulerwijk (Fr.) ziet mogelijkheden in diepvries-biogroente.
Mogelijkheden voor diepvriesgroente
Directeur Han van der Loo wil tegenover Food&Agribusiness niet ingaan op de getallen, maar wel op de doelstellingen. Een vooropgezet groeidoel is er niet, benadrukt hij. âOns doel is om de productie en afzet van biologische groente te vergroten. En daarbinnen zien we mogelijkheden voor diepvriesgroente. We beginnen daar op kleine schaal mee en zien hoe het verder gaat.â Van der Loo wil beginnen met groente die het bedrijf nu ook al verwerkt, zoals doperwten, sperziebonen, bieten en rode kool. Bloemkool en spinazie zijn volgens hem ook interessant, maar daar is het bedrijf nu nog niet op ingericht.Nog niet zoveel diepvries-biogroente
Machandel verwerkt biologische groente van telers in de noordelijke provincies en Flevoland. Volgens Van der Loo is er in deze regio heel veel potentie voor groei in productie van biogroente. Beperkende factor is de afzet. Met diepvries zijn daar meer mogelijkheden voor, is zijn inschatting. Er zijn nog niet zoveel diepvries-biogroente. Daar komt bij dat noordelijke telers erg ver af zitten van de nu beschikbare diepvriescapaciteit in Brabant en België. Het bedrijf heeft beschikking over diepvriesfaciliteit door de overname van de gebouwen van een voormalige kippenslachterij in Haulerwijk. Deze ruimte wordt nu gebruikt voor opslag van goederen en is vrij eenvoudig in te richten voor diepvriesverwerking, aldus Van der Loo. Deels gebruikt Machandel nu ook al diepvriesproduct, zoals bij het conserveren van het combiproduct doperwten/wortelen en wanneer er geen vers beschikbaar is.Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Chris Polkamp
Wendy Noordzij
Alieke Hilhorst