Skip to content

SMK: snel duidelijkheid nieuwe keurmerkplannen

Supermarkten moeten snel duidelijkheid geven over nieuwe keurmerkplannen. Deze stoppen de ontwikkeling van bestaande keurmerken.

Updated on:
Nieuws
Sustainable food
Supermarkten moeten snel duidelijkheid geven over nieuwe keurmerkplannen. Foto: Koos Groenewold premium

Supermarkten moeten snel duidelijkheid geven over nieuwe keurmerkplannen. Foto: Koos Groenewold

De onzekerheid over de nieuwe keurmerkplannen van supermarkten staan de ontwikkeling van bestaande keurmerken in de weg.

Dat zegt Gijs Dröge, directeur van Stichting Milieukeur (SMK). Hij reageert op een voorstel van supermarkten om een nieuwe, brede duurzaamheidsstandaard te ontwikkelen met een verdienmodel voor onder meer groente- en fruittelers.

Breed toegankelijk keurmerk

Vrijdag 30 maart maakte het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) bekend dat zij een nieuw topkeurmerk willen ontwikkelen. Het keurmerk moet breed gedragen en toegankelijk zijn voor alle partijen. Het CBL neemt hiervoor de programma ‘Beter voor Natuur & Boer’ als basis, hoewel het nieuwe keurmerk een ander logo zal krijgen.

Samenvoeging van keurmerken

Stichting Milieukeur (SMK) beheert het bestaande keurmerk On the Way to PlanetProof. Dröge stelt voor dat de nieuwe brede duurzaamheidsstandaard een samenvoeging wordt van On the Way to PlanetProof en de inkoopstandaard van Albert Heijn, Beter voor Natuur & Boer. Een kleine maand geleden stelde de supermarkt het programma beschikbaar voor andere partijen. Supermarkten noemen die AH-standaard namelijk als streefdoel voor hun plannen. Stichting Milieukeur heeft de organisatie en kennis om de supermarktplannen uit te voeren, stelt Dröge. Stichting Milieukeur sprak met afzonderlijke supermarkten over hun nieuwe keurmerkplannen. Daaruit blijkt dat bij deze bedrijven geen behoefte is om afscheid te nemen van PlanetProof, stelt Dröge. “Zij vinden het systeem goed werken. Wel moet voor het verkrijgen van een meerprijs wat worden geregeld op het gebied van transparantie.” Dat PlanetProof niet ambitieus genoeg is, weerspreekt Dröge. “We lopen in alle opzichten voorop, zeker als je alle keuzemaatregelen meetelt. Dat gebeurt niet bij de topkeurmerktoetsing door Milieu Centraal.” Lees ook het commentaar: Eén keurmerk beter voor boer?

Overleg landbouwakkoord

Dat de supermarkten het programma van AH (Beter voor Natuur & Boer) als basis noemen, komt volgens Dröge door de afwezigheid van SMK bij dat overleg voor brancheorganisaties. SMK zat niet aan de onderhandelingstafel voor het Landbouwakkoord, waar de supermarkten het voorstel voor een nieuwe standaard deden. “We hebben van het ministerie gehoord dat we wel betrokken worden bij de uitwerking van de plannen.” Er moet snel duidelijkheid komen. Bij onzekerheid ontstaat er vertraging en uitval van bedrijven, zegt Dröge. “Als je nu al weet dat er op enig moment een nieuw systeem komt, dan is dat de doodsteek voor de ontwikkeling van de huidige systemen. Veel boeren en tuinders zijn ingericht op ons systeem PlanetProof. Ze kunnen niet zomaar een ander systeem invoeren. Het zou jammer zijn als daardoor bedrijven afvallen. Het is het verstandigst om samen te werken. Wij zijn goed in staat beide systemen naast elkaar te leggen en te kijken hoe we die kunnen laten samengaan tot één systeem.”

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Afbeelding

Wendy Noordzij

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

jeroen verheul
Jeroen Verheul

Redacteur