Skip to content

Onderzoek: voldoende eiwitinname bij duurzamer eetpatroon

Krijgt de consument voldoende eiwit binnen bij een duurzamer en gezonder voedingspatroon? Ja, concludeert WUR.

Updated on:
Achtergrond
Innovatie
In het meest veelbelovende voedingspatroon zijn dierlijke producten niet per definitie vervangen door plantaardige, maar het bevat wel minder vlees en meer vis en groenten. - Foto: Canva/Timolina premium

In het meest veelbelovende voedingspatroon zijn dierlijke producten niet per definitie vervangen door plantaardige, maar het bevat wel minder vlees en meer vis en groenten. - Foto: Canva/Timolina

In hoeverre krijgt de consument nog voldoende eiwit binnen wanneer het voedingspatroon gezonder en duurzamer wordt, met bijvoorbeeld minder dierlijke eiwitten? Deze vraag wordt vaak gesteld in het kader van de eiwittransitie. Ook stond de vraag ook centraal in een onderzoek van Wageningen University & Research.

De conclusie: het is mogelijk om én de broeikasgasuitstoot te laten dalen én voedingspatronen gezonder te maken, waarbij de gemiddelde consument nog steeds voldoende eiwit binnenkrijgt. De onderzoekers gebruikten gegevens van de Voedselconsumptiepeiling van het RIVM over de periode 2012-2016. Ze maakten combinaties van eetpatronen uit deze peiling om zo tot gezondere en duurzamere patronen te komen. Het meest duurzame patroon is dus een combinatie van bestaande voedingspatronen in deze Voedselconsumptiepeiling.

Realistisch en haalbaar eetpatroon

Onderzoeker Samantha Heerschop legt uit: “We optimaliseerden de voedingspatronen uit de peiling op gezondheid en duurzaamheid. Daarbij maximaliseerden we de gezondheid van de eetpatronen. Die stelden we vast op basis van de Nederlandse Voedingsrichtlijnen ‘Richtlijnen goede voeding 2015’ van de Gezondheidsraad. Ook werd de broeikasgasuitstoot steeds een beetje aangepast. Om de geoptimaliseerde eetpatronen realistisch en haalbaar te houden, beperkten we de aanpassing van de huidige eetpatronen tot een afwijking van 33%.”
De gezondste voedingspatronen hebben de meeste broeikasgasuitstoot en de meest duurzame voedingspatronen hebben de minste voedingskwaliteit
De onderzoekers probeerden als het ware een optimum te vinden tussen zo veel mogelijk reductie van broeikasgasuitstoot en zo veel mogelijk verbetering van de voedingskwaliteit. Heerschop: “Tussen duurzaamheid en gezondheid bestaat een tegenstelling, een zogenoemde trade-off. De gezondste voedingspatronen hebben namelijk de meeste broeikasgasuitstoot en de meest duurzame voedingspatronen hebben de minste voedingskwaliteit. Ondanks deze tegenstelling blijkt dat er wel degelijk veel ruimte is voor het tegelijk vergroten van de voedingskwaliteit én het verkleinen van de broeikasgasuitstoot ten opzichte van de huidige eetpatronen.” Uit de verschillende optimalisaties kwam een eetpatroon dat de onderzoekers als meest veelbelovend typeren. Bij dit patroon (bij een aanpassing van maximaal 33% in de huidige consumptiepatronen), was het mogelijk de broeikasgasuitstoot met 12% tot 16% te verminderen. Hiermee zou de uitstoot uitkomen op 3,8 tot 4,3 kilo CO2-equivalent per dag.

Consument eet al genoeg eiwit

De gezondheidsscore (gebaseerd op in hoeverre de geconsumeerde voedingsmiddelen passen binnen de Nederlandse voedingsrichtlijnen) neemt dan toe met 60% tot 75%. Hierbij is de daling in de consumptie van eiwitten gering en de gemiddelde eiwitinname blijft voldoende. Dat komt doordat de gemiddelde consument in het huidige eetpatroon al meer eiwit binnenkrijgt dan nodig is.

Dierlijk niet per definitie vervangen door plantaardig

In dit meest veelbelovende voedingspatroon dat gezonder én duurzamer is dan het huidige eetpatroon, zijn dierlijke producten niet per definitie vervangen door plantaardige producten. De vleesconsumptie ligt wel iets lager dan in het huidige eetpatroon, maar de consumptie van vis en eieren gaat bijvoorbeeld omhoog. Dat komt doordat vis nu nauwelijks deel uitmaakt van het eetpatroon, maar dit wel in de voedingsrichtlijnen staat. Daarnaast gaat in het meest veelbelovende patroon ook de consumptie van fruit, groenten, noten en peulvruchten omhoog en de consumptie van zoetigheden en snacks naar beneden.

Realistische veranderingen haalbaar

Volgens Heerschop toont de studie aan dat er komend decennium realistische veranderingen in de consumptie haalbaar zijn. Hierbij is het mogelijk om én de broeikasgasuitstoot te laten dalen én de voedingspatronen gezonder te maken, waarbij men gemiddeld nog steeds voldoende eiwit binnenkrijgt.

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Afbeelding

Wendy Noordzij

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur