Als een bedrijf (eenmaal) een plantaardig product produceert, is de juiste communicatie richting de consument nodig. Foto: Canva
In dit artikel
Recente cijfers van Good Food Institute toonden aan dat Nederland de hoogste gemiddelde uitgaven aan plantaardige voeding per inwoner heeft.
Het âplantificerenâ van producten
Jeroen Willemsen, Innovation Lead Protein Shift, was een van de sprekers op het evenement en ziet het âplantificerenâ van producten als belangrijke weg daar naartoe. Oftewel: het ontwikkelen van plantaardige versies van bekende producten, of (delen van) bedrijven. Hij wees daarbij op de onlangs geïntroduceerde plantaardige dranken onder het aloude Campina-merk en de plantaardige variant van Chocomel. Of de âplantificatieâ van de slachterij van Vion in Leeuwarden tot een fabriek waar vleesvervangers gemaakt worden.We zijn voorbij peak meatVolgens Willemsen zal dat helpen om de balans tussen dierlijke en plantaardige consumptie weer te herstellen. Hij stelt dat we op de goede weg zijn. âWe zijn voorbij peak meat.â Hij deed een oproep aan de aanwezigen op het evenement, dat dit jaar voor het eerst plaatsvond: âHet is onze plicht om de bedrijven met een rijke historie in de voedingsindustrie te inspireren. Dat is een moeilijke taak, maar het kan.â Willemsen noemde het voorbeeld van De Nieuwe Melkboer, van voormalig melkveehouders Bart en Tom Grobben die nu soja telen en daar sojadrink van maken. âZij hebben Agrifirm en FrieslandCampina geïnspireerd de lokale teelt van soja en haver te onderzoeken.â
Kritiek op Oatly
Als een bedrijf (eenmaal) een plantaardig product produceert, is de juiste communicatie richting de consument nodig. Haverdrinkproducent Oatly heeft daar een geheel eigen strategie voor. Het bedrijf wil, volgens Martin Ringqvist, Executive Creative Director EMEA aan de âfucking fearless en goodâ-kant van het spectrum zitten en dat uitdragen. âIn tegenstelling tot andere bedrijven (wijzend op het presentatiescherm met daarop het woord Monsanto) die aan de âfucking fearless en evilâ-kant zitten.â Hij vertelde dat de aanpak niet alleen maar leidt tot positieve reacties. Zo kan de slogan die Oatly gebruikt, âhet is melk, maar dan gemaakt voor mensenâ, rekenen op veel verweer van zuivelbedrijven. Maar niet alleen van bedrijven krijgt de haverdrinkproducent kritiek. âWe bouwden in de afgelopen jaren een enorme fanbase op. Maar ook daar vandaan kregen we opmerkingen. Er ontstond bijvoorbeeld opschudding over wat we met onze reststromen doen en dat Blackstone investeerde in ons bedrijf.ââOpstandigeâ marketing
Volgens hem toont het aan dat verandering niet makkelijk is. Om uitleg te kunnen geven lanceerde Oatly de website fckoatly.com, geheel in lijn met de âopstandigeâ marketing van het bedrijf. âEen site die is gewijd aan het helpen van onze fans â en de duizenden mensen die ons haten â om alles wat er âmisâ is met ons bedrijf beter te begrijpenâ, zo staat op de site. âWe willen ons niet verstoppen voor opmerkingen, reacties en boycots. We willen een positieve maatschappelijke verandering teweeg brengenâ, aldus Ringqvist. Maar hoe zorg je er nu voor dat de producten niet alleen een beperkte groep welgestelden, de zogenoemde âhavermelkeliteâ, bereiken? Taha Riani van inclusief marketingbureau Allyens ziet dat er een sterk wij-zij-standpunt heerst in de plantaardige industrie. âEr is een reden dat die term havermelkelite bestaat. Die wij-zij tegenstelling hebben we gecreëerd in de plant based industrie. Dat werkte misschien in het begin om een groep mee te krijgen, maar nu moeten we een stap verder zetten om meer mensen te betrekken. We sluiten nu een grote groep uit.âEr is vaak een mismatch tussen de marketing en wat er daadwerkelijk speelt in de maatschappijAls voorbeeld noemt hij zijn ouders, van Marokkaanse afkomst en moslim. âMijn moeder eet geen vlees, mijn vader af en toe. Maar als ik vraag of ze wel eens plantaardige vleesvervangers eten, hebben ze die nog nooit gezien in de supermarkt of ze überhaupt gekocht.â Volgens Riani hebben veel marketeers een bepaald beeld bij âde klantâ en omhelst dat niet de groepen waar veel potentie inzit. âEr is vaak een mismatch tussen de marketing en wat er daadwerkelijk speelt in de maatschappij.â
Doelgroep wordt niet bereikt
Volgens Orfirah Hogeman-Helstone van Route to Bloomm zijn ook de ouderen een groep die nu vaak vergeten wordt. âIn een restaurant in Westzaan, Jongwijs, werd een vegan avond georganiseerd. Tot onze grote verbazing was het grootste deel van de mensen die daar op af kwamen grijs, oftewel ouder. Motieven als dierwelzijn en klimaat waren nauwelijks de reden dat ze er waren.â Volgens Hogeman-Helstone spelen factoren als budget en gezondheid ook een rol. âMarketing van plantaardige producten is nu veelal gericht op de jongere doelgroep, terwijl er mogelijk een grote andere, en tevens loyale, doelgroep is die daarmee niet bereikt wordt.â Het scannen van QR-codes of het bestellen van producten via websites zijn voorbeelden van marketingtools die vaak niet werken voor deze groep consumenten. âEr zou veel meer aandacht moeten zijn voor deze groepen en hun motivatiesâ, aldus Hogeman-Helstone.Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Chris Polkamp
Alieke Hilhorst
Wendy Noordzij