Picard stort zich meer en meer op biologisch in combinatie met een korte keten. Foto: Canva
In dit artikel
Diepvriesspecialist Picard maakt steeds meer werk van biologisch in combinatie met een korte keten.
Picard blijft in biologisch geloven
âDe markt voor biologisch staat momenteel weliswaar onder druk, maar dat is ook een kwestie van conjunctuur. Corona heeft ons laten zien dat mensen beter willen eten en grote waarde hechten aan producten uit de directe omgeving. We blijven dan ook in biologisch geloven. Het sluit ook aan bij onze wens om een zo gevarieerd en verantwoord mogelijk gamma te bieden, zowel uit maatschappelijk als uit milieuoogpuntâ, motiveert Cathy Collart Geiger die sinds maart 2020 aan het hoofd staat van het in Fontainebleau gevestigde bedrijf.Een eerlijke prijs voor de telers
Het laatste project in dat kader is samen met de federatie voor de biologische sector FNAB ontwikkeld in Bretagne, de groentetuin van Frankrijk. Daar, in de Morbihan, telen enkele tuinders van de op ideologische basis geschoeide coöperatie SCIC biologische worteltjes en prei die direct na de oogst worden verwerkt en diepgevroren bij het lokale Den et Gelpass in Délivert. Picard staat daarbij garant voor een eerlijke prijs voor de telers en stort 1% van de verkoopopbrengst in een ontwikkelingsfonds voor de coöperatie.Zo dicht mogelijk bij de agrariërs staan, is voor ons het uitgangspuntâDit is een samenwerking tussen primaire producenten, een lokale verwerker en Picard. Zo dicht mogelijk bij de agrariërs staan, is voor ons het uitgangspunt. Dat is ook de wens van de consument, de korte keten is een trend die niet meer weg gaatâ, benadrukt Geiger. De Bretonse producten worden vervolgens, met regionale herkomstaanduiding en het FNAB-label âDuurzame Franse Bioâ, verkocht in de circa120 Picard-winkels in Bretagne en aangrenzende regioâs.
Markt voor biologische voeding gekrompen
Voor FNAB is het project een voorbeeld van hoe voedselfabrikanten en -verkopers de biologische sector kunnen steunen. De markt voor biologische voeding is vorig jaar voor het eerst in tien jaar tijd gekrompen, wat er mede toe leidt dat een toenemend aantal boeren en tuinders âterug converteertâ naar gangbaar. Nationaal secretaris Stéphanie Pageot: âPlaatselijke en duurzame biologische sectoren ontwikkelen, vergt tijd en middelen. Om het ontstaan van nieuwe partijen te stimuleren, hebben we naast de winkelbedrijven behoefte aan de lokale en territoriale overheden, de openbare catering en andere partijen die zich aan onze kant scharen en ons ondersteunen.âMis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Chris Polkamp
Wendy Noordzij
Alieke Hilhorst