Voeding moet een manier worden om meer gezonde jaren toe te voegen, in plaats van af te nemen. Dit stelt Jan Buining, de oprichter van TastyBasics.
In dit artikel
âGeen sector in de economie heeft zoân succesrijke tijd achter de rug als de foodagrisector. Voeding is in hoog tempo lekkerder, gemakkelijker en goedkoper geworden. Maar de sector moet nu al zijn kennis en kunde inzetten om in noodtempo een draai te maken en te gaan denken aan de gezondheid van de consument.
Zoeter, hartiger, calorierijker
Dat is wel een prijs waard. Maar: als er niet snel wat verandert, betalen we die prijs zelf, met onze gezondheid. De ondernemingen binnen de sector concurreren op kosten, maar óók op het maximaal tegemoetkomen aan eerdergenoemde aangeboren en aangeleerde smaakvoorkeuren. Zoeter moet het, hartiger, calorierijker. Je hoeft geen raketgeleerde te zijn om te begrijpen dat die invulling van klantgerichtheid niet houdbaar is. Wereldwijd is overgewicht inmiddels een groter probleem dan honger. Het vullen van magen met zoete en vette calorieën heeft tot gevolg dat meer dan de helft van de Nederlandse bevolking lijdt aan overgewicht. Tegelijkertijd zijn miljoenen Nederlanders kwalitatief ondervoed. Minder dan één op de vijftig krijgt voldoende vezels binnen. De metabole ontregeling is wijdverspreid. Elke dag groeit het aantal mensen met hart- en vaatziekten en diabetes type 2. De zorgkosten dreigen op korte termijn onbeheersbaar te worden.Echte voedingswaarde speelt amper een rolIs dat allemaal de schuld van de foodagrisector? Het is in ieder geval zeker dat de verslechterende gezondheid niet los kan worden gezien van een voedselketen die in doorsnee vooral ontregelende, lege calorieën (koolhydraten voornamelijk) produceert. Echte voedingswaarde speelt amper een rol. âNormaalâ is het om bieten-, aardappel- en graanrassen te veredelen en er vervolgens zoveel mogelijk suiker en zetmeel uit te isoleren en gebruiken. Het menu van de gemiddelde Nederlander bestaat tegenwoordig voor meer dan de helft uit zulke âbewerkte grondstoffenâ. Bomvol lege calorieën, straatarm aan voedingsstoffen.
Meer gezonde jaren
Wil de sector de komende tien jaar opnieuw een mooie oeuvreprijs winnen, dan zal dat op basis moeten van totaal andere criteria. Voeding moet een manier worden om meer gezonde jaren toe te voegen, in plaats van af te nemen. De diepgewortelde hunkering naar goedkoop, gemakkelijk en lekker moet een antwoord vinden in âbetaalbaar en fairâ en âsmakelijk, maar niet over de topâ. De primaire sector moet ook een forse transitie door. Een maximaal aantal calorieën opbrengst per hectare verdwijnt als doel. Een gevarieerd bouwplan met voedzame gewassen is het nieuwe goud.De foodagri-sector heeft bovendien als geen ander bewezen zoân majeure uitdaging aan te kunnenOnmogelijk? Lastig zal het worden, maar het moet. De foodagri-sector heeft bovendien als geen ander bewezen zoân majeure uitdaging aan te kunnen. Als de sector kennis en kunde koppelt aan maatschappelijk belang, verantwoordelijkheid en leiderschap, dan kan het. Wachten totdat de overheid consumenten aanzet tot gezondere keuzes, is geen optie meer. Het is nu tijd om aan de aanbodkant meters te maken. Als de foodagrisector daarin net zo efficiënt te werk gaat als de afgelopen paar honderd jaar, dan ligt een nieuwe oeuvreprijs voor het grijpen.
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Alieke Hilhorst
Wendy Noordzij
Chris Polkamp