Next Food Collective wil de voedseltransitie versnellen. Foto: Canva
Het nieuwe Next Food Collective heeft als doel om het tempo van duurzame en gezonde voedselinnovatie te versnellen. Op 23 mei is het publiek-private samenwerkingsverband van start gegaan.
Next Food Collective is een publiek-private samenwerking met de missie om de voedseltransitie te versnellen. Het collectief is een samenvloeiing van vier onderzoeks- en versnellingspartijen: TiFN, Protein Compentence Center, Carbohydrate Competence Center (CCC) en The Sustainable Food Initiative.
Het collectief wil met een holistische aanpak het Nederlandse voedsellandschap verduurzamen en gezonder maken. Directeur Marian Geluk vertelt tijdens het evenement: “De voedseltransitie gaat nu te langzaam en daar moet iets aan gedaan worden. Next Food Collective gaat alle partijen van de voedselketen bij elkaar brengen en ervoor zorgen dat informatie niet langer zo verspreid is.”
Volgens de oprichters van Next Food Collective is Nederland sterk in samenwerkingen, maar zijn verbindende collectieven en netwerken nu nog te versnipperd. Het nieuwe collectief gaat zich ervoor inzetten om de transitie in gang te zetten door te focussen op belangrijke projecten samen met kennisinstellingen en aangesloten bedrijven.
Volgens medeoprichter Gerda Verburg (voormalig minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) vinden wel sporadisch ‘wonderen’ plaats als het gaat om het verduurzamen van voeding, maar zijn die nu nog geïsoleerd. Met het collectief moeten de lessen van bedrijven, boeren en supermarkten gedeeld kunnen worden en ook onderzoeken en kennis van onderwijsinstellingen moeten beter bij de belanghebbenden komen. Next Food Collective gaat voor een verticale ketenaanpak: van boer tot supermarkt.
Niet wachten op top-down verplichting
Geluk: “De voedselketen bestaat uit innovatieve en gemotiveerde bedrijven die het beter willen doen. Hier moet een stimulerend klimaat voorkomen, dat niet wordt belemmerd door regelgeving. We willen niet wachten tot er top-down verplichtingen komen. Het kan en moet nu en deze sector is in staat dat te doen, maar wel samen.”
Gericht op duurzame en gezonde voeding
Op de dag van lancering heeft het collectief twintig partners, waaronder FrieslandCampina, Cosun, Danone en verschillende onderwijsinstellingen. Het collectief gaat zich focussen op twee pilaren: duurzame voedselproductie en gezonde voeding. Onder duurzame voeding vallen drie verschillende projecten: duurzame landbouw, duurzame verwerking en eiwittransitie. In totaal bestaat Next Food Collective nu uit vijftien publiek-private projecten.
Begin dit jaar deed Next Food Collective samen met vier andere partners een aanvraag van € 96 miljoen uit het Nationaal Groeifonds om de eiwittransitie te versnellen met het project EPPIC. Ook voor het project rondom regeneratieve landbouw, Re-Ge-NL, is financiering aangevraagd. Voor beide voorstellen wordt het deze zomer bekend of ze financiering krijgen van de Nederlandse overheid.