Foto: Roel Dijkstra/Dennis Wisse
In dit artikel
Maak gezonde levensstijl toegankelijk voor iedereen, denk in mogelijkheden. Dat menen lectoren Herman Peppelenbos, Feike van der Leij en Annet Roodenburg. Ze pleiten voor een suikertaks én btw-verlaging op groenten en fruit. âDan hoeft gezonder eten kopen niets extra te kosten.â
Je moet duurder maken wat ongezond is en goedkoper wat gezond is
Prijsmaatregelen helpen om gezonder te eten
Gemiddeld is slechts 20% van de producten in een supermarkt gezond, blijkt uit onderzoek van de WUR. Meestal geldt: hoe goedkoper, hoe ongezonder. Datzelfde zie je terug in de reclamefolders met 80% aan veelal zoete aanbiedingen. Met 2,3 miljoen te zware Nederlanders kosten overgewicht en obesitas ons nu jaarlijks al zoân â¬Â 79 miljard, zegt Roodenburg. âDus moet je duurder maken wat ongezond is en goedkoper wat gezond is. Prijsmaatregelen bevorderen gezonde eetpatronen. In landen als Mexico, Groot-Brittannië, Hongarije en Frankrijk, en in sommige grote Amerikaanse steden zoals New York en San Francisco, gebeurt dat al. Met bewezen positief resultaat. Daarbij komt: btw afschaffen op groenten en fruit hoeft niet moeilijk te zijn.âPreventieparadox
Dat is het volgens de Nederlandse overheid wel. De ministeries van Financiën en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) lieten onderzoeksbureau SEO dat onderzoeken. Volgens het rapport zou afschaffing van btw op groenten en fruit juridisch onhoudbaar, moeilijk uitvoerbaar en duur zijn, met amper effect op het consumptiegedrag. 10% lagere prijs leidt tot âslechtsâ 5% meer consumptie van gezonde voeding. Maar, behalve dat prijsverlagingen elders wél blijken te werken, is die 5% volgens Roodenburg een impactvol getal als je kijkt naar de totale bevolking. âDe preventieparadoxâ, reageert Van der Leij. Dit is het fenomeen waarbij preventieve maatregelen op bevolkingsniveau grotere gezondheidswinst opleveren, maar niet noodzakelijk voor elk individu effectief zijn. Van der Leij: âDe inname van groenten en fruit verschuift in de hele bevolking. Het effect lijkt klein, maar is groot. Het prijsvoordeel gaat namelijk niet naar ongezonde producten.âJurisprudentie welkom rond afschaffen btw
De drie zetten ook vraagtekens bij de juridische bezwaren uit het SEO-rapport. Die gaan over de niet te checken hoeveelheden bewerkte groenten en fruit in producten, denk aan chips (aardappel) of snoep (fruit). [caption id="attachment_78669" align="alignleft" width="300"] Herman Peppelenbos. - Foto: Karin Jonkers - Yell & Yonkers[/caption] Peppelenbos: âToen de btw steeg van 6 naar 9%, was dit geen issue. Dan kan het omgekeerde ook. Hef geen btw meer op groenten en fruit. Beter nog, subsidieer dit uit een suikertaks. Begin met verse groenten en fruit; dat is een overzichtelijke stap. En verken daarna wat er mogelijk is met producten waarin groenten en fruit verwerkt worden. Volgen er rechtszaken? Prima, jurisprudentie is uiterst welkom, het creëert duidelijkheid. Ik denk dat het voor veel fabrikanten fijn is om te weten waar ze met zân allen aan toe zijn. Nu gaat de fabrikant met het goedkoopste product winnen.â Daarbij doelt hij mede op de hoeveelheden suiker die bedrijven aan hun producten toevoegen. Ze werken aan suikerreductie, weet Van der Leij. âMaar dat heeft invloed op de smaak en verhoogt de prijs. Met regelgeving sturen op financiële prikkels is effectief. Toen in 2016 de Britse overheid belastingverhoging op suiker aankondigde, besloten fabrikanten direct het suikergehalte in hun producten te verlagen. Er kwam een nieuwe standaard voor (minder) suiker in frisdranken. In Nederland kennen we zoân voorbeeld toen we zout in brood sectorbreed gingen reduceren. Prima gelukt.âHoe werken foodbedrijven en -professionals aan het gezonder maken van producten? Lees het in de serie Nationale Aanak Productverbetering (NAPV)
Hele eetcultuur moet om
Uiteindelijk moet de hele eetcultuur om. Vorig jaar deden HAS-studenten onderzoek naar wat je aan eten kunt kopen vanaf station Den Bosch tot in de hogeschool. Peppelenbos: âDaarvan bleek 92% niet te passen in de Schijf van Vijf. Dat zegt iets over onze voedselomgeving. Mensen krijgen steeds jonger diabetes en hart- en vaatziekten. Dat heeft met leefstijl van doen en die komt voort uit ongezonde keuzes.â Waarbij Roodenburg zich afvraagt hoeveel keuzevrijheid je als consument werkelijk hebt. âDe meeste mensen sjezen met een bescheiden knip door de supermarkt en kiezen de aanbiedingen. Het is echt twee voor twaalf. Ik zou al blij zijn als wettelijk verplicht wordt dat er voor minstens 50% aan gezonde aanbiedingen in de folders moet staan.â Niet gek, vindt Peppelenbos, die eraan toevoegt: âInvesteer dan gelijk in educatie. Het budget van het Voedingscentrum is een fractie van dat van snackfabrikanten. Zo win je het niet van obesitas.âIk zou al blij zijn als wettelijk verplicht wordt dat er voor minstens 50% aan gezonde aanbiedingen in de folders moet staan
0% btw opgenomen in regeerakkoord
In het regeerakkoord was onder meer opgenomen geen btw meer te heffen op groenten en fruit. De staatssecretaris wilde graag antwoord op de vraag hoe, maar het SEO-rapport geeft daarop geen antwoord en zegt in plaats daarvan: âniet invoerenâ. Maar niets doen is geen optie meer, zeggen de lectoren. Roodenburg: âWe moeten gezond eten aantrekkelijk, toegankelijk en betaalbaar maken.â Peppelenbos: âWees gul met het EU-schoolfruit, kijk naar de behoefte bij voedselbanken, enzovoort.â Van der Leij: âWe moeten op alle fronten schakelen, van onderwijs tot openbare ruimten.âLaten we beginnen met een ministerie van VVG: Voedsel, Voeding en Gezondheid
Voedselakkoord nodig
[caption id="attachment_78668" align="alignright" width="200"] Feike van der Leij[/caption] Het Platform Voedsel, Voeding en Gezondheid werkt vanuit verschillende invalshoeken aan voedselvraagstukken die allemaal te maken hebben met beschikbaarheid en toegankelijkheid van duurzaam, veilig en gezond voedsel voor iedereen. De lectoren willen samen het praktijkgericht onderzoek rond voedsel, voeding en gezondheid versterken en de resultaten maatschappelijk breder uitdragen. Van der Leij: âWij overleggen onder meer met het ministerie van VWS en LNV, dus de voedsel- en de landbouwkant. Uiteindelijk moet je de hele keten coveren. Met ziektepreventie als belangrijkste doel. Dat is het meest kansrijk, maar daarin wordt nu nog amper geïnvesteerd.â Doorspeculerend zegt Peppelenbos een landbouwakkoord te mager te vinden. âWe hebben een voedselakkoord nodig waarin je consument en koopgedrag meeneemt.â En Roodenburg grapt, half serieus: âLaten we beginnen met een ministerie van VVG: Voedsel, Voeding en Gezondheid. Voedsel, dat zijn de voedingsmiddelen, Voeding gaat over wat we binnenkrijgen en Gezondheid is het gevolg van die twee.âLees ook de columns van Herman Peppelenbos, Annet Roodenburg en Feike van der Leij over gezonde voeding
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Chris Polkamp
Wendy Noordzij
Alieke Hilhorst