Er is toenemende bewustwording dat het vijf voor twaalf is om de negatieve impact van voedselproductie op de biodiversiteit te reduceren. Foto: Canva
Praten over de toekomst van onze voedselketen is van belang, maar nog belangrijker is aan de slag gaan en doen.
Pionieren, je nek uitsteken, dwarsdenken en grenzen verleggen. Ik zie dan ook tal van start-ups de volgende stap naar een duurzamere voedselketen maken. Toch ontkomen ook zij er niet aan om af en toe te praten. Zo was ik een paar weken terug op het F&A Next-congres in Wageningen. Waar start-ups, investeerders en vertegenwoordigers van corporate food-bedrijven bijeenkwamen om kennis te delen en kennis te maken.
Inzichten F&A Next-congres
Terwijl de corridors van het universiteitsgebouw gonsden van de informele gesprekken, pakten sprekers het podium om hun inzichten te delen over het centrale thema van het congres: hoe voedselproductie én -consumptie weer binnen de grenzen van milieu en klimaat te krijgen. Mijn belangrijkste inzichten van het congres:
1. De markt van agrifood-tech begint nog maar net volwassen te worden voor investeerders en is nog lang niet op het niveau dat nodig is om echt transitie aan te jagen. Zo stelde een van de sprekers cynisch dat de $ 2,4 miljard, in 2022 geïnvesteerd, nog niet eens de helft is van wat Coca-Cola aan marketing spendeert. Ik heb het niet nagerekend, maar het resoneert wel na in mijn hoofd.
2. Toenemende bewustwording dat het vijf voor twaalf is om de negatieve impact van voedselproductie op de biodiversiteit te reduceren. Start-ups die zich richten op onder andere het stimuleren van regeneratieve landbouw of duurzame gewasbeschermingsmiddelen, konden op veel interesse rekenen.
3. Steeds meer innovatie rondom diergezondheid en het verbeteren van dierenwelzijn. En terecht! Uit een van de paneldebatten bleek dat wereldwijd 20% van de veestapel voortijdig sterft aan ziekte. Nieuwe geneesmiddelen en duurzamere houderijsystemen moeten de veehouderij verder helpen.
4. Ook in agrifood toenemende arbeidsschaarste. Jonge talenten kiezen daarbij steeds vaker voor duurzame start-ups die aantoonbaar impact willen maken.
5. Veel sprekers bleven hameren op de cruciale rol die de overheid heeft om transitie te versnellen, via regulering, maar ook door middel van financiële prikkels om niet-duurzame productie af te remmen en duurzamere productie te versnellen.
Kortom, een waardevolle tijd van praten en nu weer gaan doen met z’n allen!
Bekijk hier de video die gemaakt is tijdens F&A Next: Investeerders op zoek naar een sterk team met goede visie