Foto: Canva
In mijn werk gaat het vaak over gezonde voeding en een gezonde voedselomgeving. Ook duurzaamheid is een term die vaak voorbijkomt. Voedsel is echter ook een identiteit.
In verschillende projecten onderzoeken we hoe we kunnen bijdragen aan voedselomgevingen die stimuleren tot gezondere en duurzamere eetpatronen. Wat we echter wel eens vergeten, is dat voedsel zoveel meer is dan alleen iets waarmee je je lichaam van brandstof kunt voorzien. Het is ook een identiteit.
Dit voedsel helpt hen de etnische identiteit in stand houden en het cultureel erfgoed over te dragen aan de volgende generatie
In Almere, waar ik werk, wonen relatief veel mensen met een migratieachtergrond. Ze zijn zelf in een ander land geboren, of hun vader en/of moeder is dat. Om te begrijpen wat voor hen de betekenis en het belang van voedsel is, hebben we vijftig mensen met een migratieachtergrond geïnterviewd. Een deel van hen is vanuit Latijns-Amerika, de Caraïben of Indonesië naar Almere gekomen. Andere respondenten zijn in Nederland geboren, maar hebben een vader en/of moeder met buitenlandse wortels. Wel wonen ze allemaal al voor langere tijd in Almere.
Voedsel uit land van herkomst
Wat de interviews ontegenzeggelijk duidelijk maken, is hoe waardevol het voor mensen met een migratieachtergrond is om voedsel uit het land van herkomst (of dat van hun ouders) te kunnen eten. Natuurlijk eten onze respondenten ook brood met hagelslag, maar de gerechten ‘van thuis’ spelen een belangrijke rol bij verschillende religieuze en culturele festiviteiten. Ze komen bij feestdagen op tafel, worden gegeten als de hele familie samenkomt en zijn de spil van sociale gelegenheden. Op die manier helpt dit voedsel de etnische identiteit in stand houden en het cultureel erfgoed over te dragen aan de volgende generatie.
Gelukkig komt uit het onderzoek ook naar voren dat bijna alle ingrediënten die mensen nodig hebben om deze gerechten te koken in Almere of daarbuiten goed te vinden zijn, en dat dit de laatste jaren bovendien veel makkelijker is geworden.
De voedselomgeving mag dan nog niet altijd erg gezond of duurzaam zijn, inclusief is die op veel plekken in ieder geval wel. Dat biedt ook voor mensen zonder migratieachtergrond allerlei nieuwe smaken en gerechten.