Foto: Canva
In dit artikel
Verschillende biologische organisaties en supermarkten beginnen een petitie tegen genetisch gemodificeerd voedsel. Ze willen de keuze voor gentechvrij voedsel waarborgen.
Verschillende organisaties in de biologische sector zijn daarom gestart met een online petitie waarin ze oproepen om de toepassing van CRISPR-Cas te vermelden op het etiket van voedingsmiddelen. De organisaties, waaronder Greenpeace, keurmerk Demeter en Bionext, stellen dat de nieuwe plannen van de Europese Commissie de keuzevrijheid van consumenten beperkt. De organisaties hopen minimaal 400.000 handtekeningen te vergaren zodat het onderwerp op de agenda komt van de Tweede Kamer.
EU-voorstel voor versoepeling
De Europese Commissie is bezig met de herziening van de regels voor nieuwe veredelingstechnieken. Onlangs lekte het voorstel van de Commissie uit. Die wil de regels voor genetisch gemodificeerde plantveredeling versoepelen. In de gelekte voorstellen staat dat de techniek CRISPR-Cas niet meer onder GMO-techniek (Genetisch Gemodificeerd Organisme) valt, maar wordt beschouwd als een NGT (New Genomic Technique). Dat betekent dat de verplichting om op de etiketten te vermelden dat het gebruik van gentechniek CRISPR-Cas vervalt.
Onbewezen positieve effecten
Volgens de organisaties achter de petitie zorgt dit ervoor dat ‘gewassen onzichtbaar in de productie- en voedselketen terecht komen’. Deze organisaties trekken de positieve effecten (gewassen snel resistenter maken tegen klimaatverandering en droogte) van gentech in twijfel, want deze zijn volgens hen onbewezen.
De organisaties die de petitie ondersteunen zijn: Bionext biologische branchevereniging, Greenpeace, Stichting Demeter, Demeter International, Groenboerenplan, Stichting Zaadgoed, Caring Farmers, Stichting Warmonderhof en biologische supermarkt Odin.