De supermarkten zijn verplicht om contracten te sluiten met goede doelen voor afname van de voedingsmiddelen. Foto: Canva
Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest gaat supermarkten verplichten om hun onverkochte voedingsmiddelen te doneren. Dat conceptvoorstel is goedgekeurd door het Brussels Parlement.
Vanaf 2024 moeten alle supermarkten met een oppervlakte van meer dan 1.000 vierkante meter hun overgebleven voedingsmiddelen doneren. Het gaat om etenswaar dat op één dag voor de houdbaarheidsdatum niet verkocht is. In eerste instantie gaan de voedingsmiddelen naar goededoelenorganisaties. Mocht daarna nog voedsel overblijven, dan mag het voedsel naar partijen die het doorverkopen of hergebruiken. De supermarkten zijn verplicht om contracten te sluiten met goede doelen voor afname van de voedingsmiddelen. Dit moet ervoor zorgen dat minder getrokken wordt aan voedingsmiddelen en er een wettelijk kader komt over hoe om te gaan met overgebleven voedsel.
Het conceptvoorstel wordt nu voor advies voorgelegd aan de Raad van State, waarna het opnieuw zal worden behandeld door het Parlement voor definitieve invoering.
Nederland nog geen verplichting
Frankrijk heeft al sinds 2016 eenzelfde wet. Supermarkten riskeren daar zelfs een boete als ze hun voedsel weggooien. Ook in Spanje is een wet in de maak om voedselverspilling te beboeten. In Nederland is dit niet het geval en doneren supermarkten vrijwillig aan onder andere de Voedselbank.