Onderzoekers gaan de allergene eigenschappen van de door micro-organismen geproduceerde eiwitten bestuderen. Foto: Canva
Een nieuw consortium voor het vergroten van de veiligheid van zuiveleiwitproductie met behulp van precisiefermentatie is van start gegaan.
Het onderzoek in het project richt zich op de voedselveiligheidsaspecten in de productieketen van diervrije zuiveleiwitten. De eiwitten worden gemaakt met behulp van micro-organismen (bacteriën, schimmels, gisten) die genetisch zo zijn aangepast dat ze bepaalde stoffen, in dit geval zuiveleiwitten, kunnen produceren. Deze maand begon het vier jaar durende project met de naam SAFERMENT waarin verschillende onderzoeksinstituten en bedrijven samenwerken.
Potentiële gevaren voor de voedselveiligheid
Onderzoekers gaan de allergene eigenschappen van de door micro-organismen geproduceerde eiwitten bestuderen. Ook de biochemische verschillen tussen deze eiwitten en reguliere zuiveleiwitten worden onderzocht, met het oog op mogelijkheden van voedselfraude. Potentiële gevaren voor de voedselveiligheid in iedere stap van het productieproces worden daarnaast geïdentificeerd en beperkt. Ten slotte is de houding van de consument en de acceptatie van voedingsproducten die ingrediënten bevatten die met precisiefermentatie zijn gemaakt onderwerp van studie.
Partners in het project
De Nederlandse Topsector Agri & Food financiert het project. Partners in het project zijn verschillende onderzoeksgroepen van Wageningen Universiteit (Food Safety Research, Food & Biobased Research, Plant Research, Marketing en Consumer Behaviour Group), NIZO, RIVM en de bedrijven Those Vegan Cowboys, TurtleTree Labs, Real Deal Milk, Fonterra en Abbott Laboratories. Binnen het consortium is nog ruimte voor nieuwe partners.