Vanaf 1 oktober worden de nieuwe financieringspakketten uitgerold. “Dan kunnen boeren die een investeringsplan hebben, kijken of zij in aanmerking komen voor de nieuwe regelingen”, aldus Datema. – Foto: Jan Willem van Vliet
Rabobank gaat genoegen nemen met minder rendement op leningen in de agrarische sector. Dat zegt Alex Datema, directeur Food & Agri Nederland bij Rabobank, in een interview in radioprogramma Dit is de Dag op NPO Radio 1.
Datema – zelf melkveehouder – is sinds 1 mei directeur bij de bank. Rabobank kondigde vorige maand aan voor € 3 miljard aan extra leningen te gaan verstrekken met bijzondere voorwaarden en kortingen, bedoeld om de agrarische sector te helpen verduurzamen. De bank gaat dan bijvoorbeeld minder rente rekenen, of boeren hoeven een tijd niets af te lossen, zodat zij ruimte hebben om hun bedrijf aan te passen. Dat betekent dat Rabobank minder gaat verdienen op leningen, zegt Datema. Hij wil er geen cijfers aan hangen om hoeveel minder dit zal gaan.
Vanaf 1 oktober worden de nieuwe financieringspakketten uitgerold. “Dan kunnen boeren die een investeringsplan hebben, kijken of zij in aanmerking komen voor de nieuwe regelingen”, aldus Datema. De nieuwe pakketten vragen een andere manier van beoordeling dan nu.
Waar de bank tot nu toe kijkt naar de financiële haalbaarheid van plannen, gaat de bank dan ook kijken naar waar een bedrijf nu staat op het gebied van duurzaamheid en welke stappen er gezet kunnen worden. De bank wil op die manier ook ontwikkelingen gaan financieren die zich wellicht in de eerste jaren niet terugverdienen. Tegelijk blijft de economie altijd van belang, zegt Datema. “We kunnen geen leningen verstrekken als een bedrijf geen toekomst heeft.”
Duurzaamheid op bedrijf in kaart brengen
De afgelopen maanden is de bank bezig geweest met bekijken hoe duurzaamheid op bedrijven in kaart gebracht kan worden. Hoe de bank dat wil gaan doen, verschilt per sector. “In de melkveehouderij hebben we de kringloopwijzer waar heel veel duurzaamheidsdata in zitten, en de biodiversiteitsmonitor melkveehouderij”, aldus Datema. In de akkerbouw is hiervoor een systeem in ontwikkeling zegt hij. Voor andere sectoren zoals tuinbouw, varkenshouderij en pluimveehouderij is dit lastiger. “Daar waar de systemen niet op orde zijn, zullen we kijken: wat kan de boer ons vertellen.”