Foto: Canva/Kaspars Grinvalds
In dit artikel
- 1. Future Food
- 2. Nutri-Score Unpacked
- 3. Food & Agribusiness
- 4. Toekomst van ons eten
- 5. The Food Compass
- 6. Winnen met pure profit
- 7. De BioPodcast
- 8. Studio Plantaardig
- 9. Future food podcast
- 10. Een podcast over voeding
- 11. 1-2-Taste Talk Ingredients
- 12. Investing in Regenerative Agriculture and Food
- 13. PlanEET B
- 14. Bekt Lekker de Podcast
- 15. Mama?s Maaltijden de Podcast
- 16. Red to Green Food Tech
- 17. Consumer Foods to Go
- 18. Werken aan Goed Voedsel
- 19: De FMCG Innovatie Podcast
- 20. Hoge Bomen
Het aantal podcasts is de afgelopen tijd geëxplodeerd. Ook de wereld van voeding en duurzaamheid blijft niet achter.
Hoe wordt de voedseltransitie aangewakkerd? Waardoor kiezen consumenten voor plantaardig, in plaats van dierlijk? Wat zijn de voor- en nadelen van gentech? In deze podcasts gaan de makers op zoek naar antwoorden op allerlei foodgerelateerde vragen. Deze lijst is tot stand gekomen door een rondvraag van Danielle Mol van The Green Up Company.
1. Future Food
Maker: Analisa Winther
In de podcast Future Food houdt Analisa Winther gesprekken met mensen en bedrijven over het creëren van de toekomst door middel van voeding. Ze praat over voeding, maar ook over het ondernemerschap dat erbij komt kijken. Luister hier
2. Nutri-Score Unpacked
Maker: BitesWeLove
BitesWeLove is een merk dat gezondere alternatieven maakt voor ongezonde snacks. In de podcast behandelen de makers van het product de vraag: komt de Nutri-Score op de verpakking, of niet? Hiervoor spreken ze diverse experts, waardoor alle vragen rondom de Nutri-score worden beantwoord. Luister hier
3. Food & Agribusiness
Maker: Misset Uitgeverij
Ook Food & Agribusiness heeft een podcast met nieuws en achtergronden om naar te luisteren. In de nieuwe reeks over reststroomverwaarding vertelt Toine Timmermans (Stichting Tegen Voedselverspilling) hoe het staat met de Nederlandse aanpak van voedselverspilling en laat hij zijn licht schijnen over wat voedselproducenten nog kunnen doen om verder te reduceren.
4. Toekomst van ons eten
Maker: BNR Nieuwsradio
Jigal Krant bezoekt boeren, tuinders en ondernemers die zich bezighouden met exotische producten en gewassen. Hij behandelt vragen over de import, maar ook over het succes van het verbouwen van exotische gewassen op Nederlandse bodem. Luister hier
5. The Food Compass
Maker: Compass Group Belgium
The Food Compass geeft een kijkje achter de schermen van de foodservice-industrie. Waar komen kantinegerechten vandaan? En wat zit er in? Luister hier
6. Winnen met pure profit
Maker: Danielle Mol
In de podcast Winnen met pure profit helpt Danielle Mol als strategisch groeipartner bedrijven in de plantaardige sector. Ze geeft bijvoorbeeld tips bij het ondernemen en bespreekt de toekomst van plantaardig eten. Luister hier
7. De BioPodcast
Maker: De BioBorrel
Journalist Sander Heijne bekijkt in deze podcast de gehele biologische voedselketen. Over tien jaar moet volgens Europese plannen een kwart van ons voedsel biologisch zijn. Wat betekent dat precies? En wat voor invloed heeft dat op zowel producent als consument? Luister hier
8. Studio Plantaardig
Maker: Esther Molenwijk
In Studio Plantaardig gaat Esther Molenwijk met experts in gesprek over de transitie naar een meer plantaardige samenleving. Ze bespreekt de voordelen van deze transitie, zoals het tegengaan van de klimaatcrisis, gezondheid en het verminderen van dierenleed. Maar hoe gaan we deze transitie maken? En wat houdt het precies in? Luister hier
9. Future food podcast
Maker: Focusplaza
In de eerste twee seizoenen bespreken Nick en Fons de ontwikkelingen en trends op het gebied van vegan eten. Daarna duiken ze in de wereld van soorten voeding van de toekomst. Dit zijn bijvoorbeeld kweekvlees en eten uit voedselbossen. Luister hier
10. Een podcast over voeding
Maker: iamafoodie
De titel zegt het al: dit is een podcast over voeding. De focus ligt op de wetenschap achter voeding. Wetenschappers met kennis van voeding bespreken allerlei thema’s die hiermee te maken hebben. Luister hier
11. 1-2-Taste Talk Ingredients
Maker: 1-2-Taste
Bij de ontwikkeling van voeding komt heel veel kijken. Daarom geeft Jasper Schouten inzicht in vragen die daarbij relevant zijn. Welke ingrediënten kies je? En hoe kies je het winnende prototype? Luister hier
12. Investing in Regenerative Agriculture and Food
Maker: Koen van Seijen
Koen van Seijen praat met pioniers op het gebied van regeneratieve voeding en landbouw, om zo meer te weten te komen over hoe we geld kunnen inzetten om dit proces zo eerlijk mogelijk te maken voor de mens, de bodem en ecosystemen. Luister hier
13. PlanEET B
Maker: MakerDistrict
In PlanEET B gaat Laura de Grave op zoek naar de verhalen achter het eten dat je elke avond op je bord schept. Ze probeert er achter te komen hoe we het proces hierachter zo veel mogelijk kunnen verduurzamen. Luister hier
14. Bekt Lekker de Podcast
Maker: Maartje Nelissen en Gijsbregt Brouwer
Maartje Nelissen en Gijsbregt Brouwer bespreken in deze podcast recent foodnieuws. Dit kunnen eetweetjes zijn, maar ook leuke ontdekkingen of uitgebreidere verhalen over voeding zijn. Luister hier
15. Mama’s Maaltijden de Podcast
Maker: Mamas Maaltijden
De oprichters van Mama’s Maaltijden zijn Serdar Tolenaar, Rick Hageman en Henk Brussaard. Zij vertellen in de podcast hoe ze uitgroeiden tot een succesvol retailmerk. Luister hier
16. Red to Green Food Tech
Maker: Marina Schmidt
De voedingsindustrie moet van rood naar groen; ofwel van vervuilend en schadelijk, naar gezond en duurzaam. Marina Schmidt bespreekt uitgebreid hoe we deze transitie kunnen maken. Onderwerpen zoals verpakkingen, de consument, verspilling en technologie worden besproken. Luister hier
17. Consumer Foods to Go
Maker: Rabobank
Deze podcast van Rabobank houdt je op de hoogte van de laatste trends in de retail van levensmiddelen. Cyrille Filott spreekt experts over voedingstechnologie, voedingsprocessen en hoe de behoeftes van de consument veranderen. Luister hier
18. Werken aan Goed Voedsel
Maker: René Bruijns en René Schellekens
René Bruijns en René Schellekens reizen het land door om voorlopers in de ontwikkeling van voeding te ontmoeten. Wat is goed en gezond voedsel? Is dat duurzaam, of juist betaalbaar? En hoe ziet de voedingswereld er over twintig jaar uit? Luister hier
19: De FMCG Innovatie Podcast
Maker: Theo Toering
Deze podcast is helemaal gericht op FMCG: Fast Moving Consumer Goods. Innovaties worden besproken en daarnaast kom je meer te weten over de reis naar de FMCG Innovatie Award. Luister hier
20. Hoge Bomen
Maker: BNR Nieuwsradio
In elk seizoen van Hoge Bomen wordt een ander bedrijf door de BNR-audit gehaald. In het eerste seizoen was dit Jumbo. Hierin leer je alles over de geschiedenis van de supermarktketen en de mensen die hierbij betrokken waren. Luister hier