Er is maar één bestanddeel in de baguette en ander brood dat minder gezond is: zout. Foto: Canva
Het is en blijft het meest karakteristieke Franse voedingsproduct: de baguette. Fransen kopen er dagelijks rond de 30 miljoen, ofwel meer dan 10 miljard per jaar. Vanwege die populariteit en de rol die het brood speelt in het dagelijkse menu, heeft de regering er baat bij om die baguettes zo gezond mogelijk te houden.
Immaterieel cultureel erfgoed
Vanwege die grote en haast nationale rol van de baguette is de Confédération Nationale de la Boulangerie-Pâtisserie Française er na jaren strijd in november vorig jaar in geslaagd het stokbrood door Unesco officieel te laten benoemen tot immaterieel cultureel erfgoed. âTrots op al het gedane werk bij de voorbereiding van de kandidatuur erkennen de ambachtelijke bakkers alle personen en organisaties die aan dit mooie avontuur hebben bijgedragen. Ze zeggen bovendien toe om alle noodzakelijke maatregelen te nemen om het voortbestaan en de overdracht van de vereiste kennis te verzekeren.âMinder zout
Maar er is één bestanddeel in de baguette en ander brood dat minder gezond is: zout. Daarom lanceerde minister van landbouw Marc Fesneau vorig jaar een campagne om de hoeveelheid zout in brood tegen 2025 met 20% terug te dringen. Dat past in het algemene doel om de zoutconsumptie in Frankrijk met 30% te reduceren. De bewindsman sloot daartoe een vrijwillig akkoord met de Confédération en andere bakkersorganisaties als de Fédération des Entreprises de Boulangerie en het Syndicat des Biscuits, Gâteaux et Panifications de France. Het einddoel zou stapsgewijs bereikt moeten worden, met na één jaar gemiddeld maximaal 1,5 gram zout per 100 gram brood.Positieve tussentijdse analyse
Uit een tussentijdse analyse van het voedingsinstituut Observatoire de lâalimentation blijkt nu dat 82,5% van de meest courante broden, waaronder stokbrood, op dit moment al gemiddeld niet meer dan 1,34 gram zout per 100 gram bevat, ruim onder het doel dus. Dat geldt zowel voor brood van de ambachtelijke bakker op de hoek als in de supermarkt. âDe bakkers houden zich op een fantastische manier aan hun beloften. Deze gezamenlijke vrijwillige en ambitieuze inspanning van de bakkerijsector levert een belangrijke bijdrage aan de verbetering van het voedselaanbod voor iedereen, één van de prioriteiten in het nationale voedingsbeleid van de regering ,â aldus Fesneau. De bewindsman hoopt dat de sector zich nu blijft inzetten om het algemene doel van 20% reductie ook voor het hele gamma brood te halen.Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Wendy Noordzij
Alieke Hilhorst
Chris Polkamp