Skip to content

Samenwerking voor nieuwe techniek die prijs kweekvlees drukt

De Britse start-up CellRev en marktleider in vloeistofbeheeroplossingen Saint-Gobain Life Science hebben een gezamenlijke ontwikkelingsovereenkomst getekend. De twee bedrijven willen een proces ontwikkelen waarmee groeimedium hergebruikt kan worden.

Updated on:
Business
Nieuws
De bedrijven gaan een manier ontwikkelen om toxines uit het groeimedium te halen, waardoor het opnieuw gebruikt kan worden. Foto: Canva

De bedrijven gaan een manier ontwikkelen om toxines uit het groeimedium te halen, waardoor het opnieuw gebruikt kan worden. Foto: Canva

De Britse start-up CellRev en marktleider in vloeistofbeheeroplossingen Saint-Gobain Life Science hebben een gezamenlijke ontwikkelingsovereenkomst getekend. De twee bedrijven willen een proces ontwikkelen waarmee groeimedium voor kweekvlees hergebruikt kan worden.

De nieuwe techniek heeft als grootste voordeel dat het de kosten van de productie van kweekvlees kan drukken. Voor kweekvlees worden stamcellen gebruikt in combinatie met groeimedium waardoor de cellen uitgroeien tot een stuk vlees. Dit groeimedium is kostbaar door de voedingsstoffen die het bevat. Dit groeimedium is op dit moment niet te hergebruiken doordat de cellen toxines achterlaten. CellRev en Saint-Gobain Life Science gaan een manier ontwikkelen om deze toxines uit het gebruikte groeimedium te halen, waardoor het opnieuw gebruikt kan worden. Dit zorgt ervoor dat de kosten gedrukt worden en kweekvlees op termijn betaalbaarder wordt.

2024 op de markt

De twee bedrijven verwachten dat het proces in 2024 afgerond zal zijn en dat dan ook de eerste producten beschikbaar zullen komen. Wat dit product precies is, is nog niet bekend. Ajay Tharakan, hoofd bioprocessing bij CellRev, zegt dat het de intentie is om een oplossing te ontwikkelen die bedrijven makkelijk kunnen inbouwen in de productielijn.

Productie kweekvlees opschalen

Het groeimedium draagt nu voor 55% tot 95% bij aan de uiteindelijke kosten van kweekvlees. Om concurrerend te worden zal de prijs uiteindelijk moeten dalen. Daarvoor moet ook de productie opgeschaald worden. Op dit moment zijn er slechts twee landen ter wereld waar kweekvlees verkocht mag worden door goedgekeurde bedrijven: Singapore en de Verenigde Staten.

Lees ook: Zo wordt de industrie voor kweekvlees langzaam volwassen

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur