Oogst van sorghum. Volgens Nate Blum is sorghum een ondergewaardeerd gewas, maar heeft het de potentie om de landbouw om te vormen tot een duurzaam voedselsysteem. Foto: Bert Jansen
In dit artikel
Sorghum heeft de potentie om de landbouw om te vormen tot een duurzaam voedselsysteem. Maar het gewas wordt ondergewaardeerd, stelt Nate Blum, CEO van Sorghum United, een internationale NGO die zich inzet voor onderwijs en marktontwikkeling voor sorghum en aanverwante kleine granen.
Wortelstelsel van sorghum legt koolstof vast in de bodem
Sorghum heeft voordelen die traditionele gewassen als mais en sojabonen niet hebben. Als warmteminnende C4-plant gedijt sorghum in hete, droge omstandigheden die andere gewassen belasten. Zijn droogtetolerantie en bescheiden irrigatiebehoefte zijn cruciale voordelen nu de klimaatverandering de neerslagpatronen verandert. Het uitgebreide wortelstelsel van sorghum legt koolstof vast in de bodem, waardoor organische stof wordt opgebouwd. De aanzienlijke biomassa die overblijft na de oogst, vult voedingsstoffen in de grond aan.Door sorghum te integreren, kunnen boeren de biodiversiteit vergroten en uitgeputte bodems herstellenDoor sorghum op te nemen in vruchtwisselingen krijgen boeren een ziekte bestrijdend tussengewas. Het beperkt plagen en vermindert de behoefte aan herbiciden. Sorghum heeft ook instelbare plant- en oogsttijden, trekt nuttige insecten aan en vereist een minimale bemesting. Deze robuuste eigenschappen maken sorghum ideaal voor conserverende landbouwmethoden zoals groenbemester, tussenteelt en gewasrotatie. Door sorghum te integreren, kunnen boeren de biodiversiteit vergroten en uitgeputte bodems herstellen. Het is een fundamenteel onderdeel van regeneratieve landbouw.
Sorghum biedt gezondheidsvoordelen
Tegelijkertijd levert sorghum waardevolle voeding voor mens en dier. Van zoete, sappige stengels tot oude granen zoals milo: sorghum biedt gezondheidsvoordelen. Als glutenvrij alternatief voor tarwe biedt sorghum proteïne, ijzer en calcium. De milde smaak van het graan doet het goed in recepten van brood tot bier. Sorghumvoer en kuilvoer voeden vee ook op een milieubewuste manier. Dankzij zijn aanpassingsvermogen heeft sorghum eeuwenlang beschavingen op verschillende continenten in stand gehouden. Dit dynamische graan helpt boeren om het land te onderhouden door middel van herstellende methoden. Nu de klimaatproblemen toenemen, hebben we behoefte aan veerkrachtige gewassen zoals sorghum. Daarom geeft onze organisatie boeren voorlichting over het opnemen van sorghum in ecologisch verantwoorde rotaties. Met kennis en beschikbaarheid kunnen meer boeren sorghum als rotatiegewas gebruiken om minder chemicaliën te gebruiken, de bodem te voeden, water te besparen en gezond voedsel te produceren.Nu de klimaatproblemen toenemen, hebben we behoefte aan veerkrachtige gewassen zoals sorghumDe diversiteit en flexibiliteit van sorghum zullen van cruciaal belang zijn als de landbouw zich ontwikkelt om toekomstige uitdagingen aan te gaan. Dit over het hoofd geziene gewas kan duurzamere voedselsystemen aandrijven, ten voordele van mensen en de planeet. Laten we sorghum de hoofdrol geven die het verdient.
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Chris Polkamp
Alieke Hilhorst
Wendy Noordzij