Skip to content

FD: omvangrijk fraudeonderzoek bij veevoerbedrijf

Handelaar in diervoeders en -grondstoffen Cagemax is onderwerp van strafonderzoek naar fraude met diervoer.

Updated on:
Business
Nieuws
Fraude Cagemax

Foto: Jan Willem Schouten

Handelaar in diervoeders en -grondstoffen Cagemax is onderwerp van strafonderzoek naar fraude met diervoer. Dat meldt het Financieele Dagblad (FD) op grond van eigen onderzoek.

Het bedrijf zou geknoeid hebben met papieren en zo de BSE-regels omzeild hebben. Die regels moeten voorkomen dat resten van runderen terechtkomen in rundveevoer.
Volgens het FD is voor € 15 miljoen beslag gelegd bij de directeur-eigenaar van het bedrijf, dat zijn hoofdkantoor heeft in Zaltbommel.

Illegale export van verwerkte dierlijke eiwitten

In februari 2020 maakte de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit melding van een inval bij een voerbedrijf en beslaglegging van ruim € 4 miljoen. Dat gebeurde in het kader van een strafrechtelijk onderzoek naar de illegale export van verwerkte dierlijke eiwitten afkomstig van herkauwers. Er werd ook administratie in beslag genomen, maar er waren geen arrestaties. Volgens het FD ging dat destijds om Cagemax. Het OM zou daarna nog eens beslag hebben gelegd op € 11 miljoen. Ook zouden zeven verdachten zijn aangehouden.

Cagemax handelt in verwerkte dierlijke reststromen zoals bloedmeel, vismeel en diermeel. Het bedrijf is geen lid van brancheorganisatie Nevedi en niet aangesloten bij kwaliteitssysteem SecureFeed.

Snel delen

Afbeelding
Johan Oppewal

chef-redacteur