Er wordt uitgezocht welk effect de verschuiving van dierlijke naar plantaardige eiwitten op de gezondheid van Nederlanders heeft. Foto: Canva
In dit artikel
Het advies van de Gezondheidraad over de gezondheid van eiwittransitie voor Nederlanders laat langer op zich wachten. Het advies verschijnt naar verwachting in december van dit jaar.
Update: op 13 december 2023 is het nieuwe advies gepresenteerd: Gezondheidsraad: meer plantaardig eiwit gezonder en duurzamer
In maart 2022 vroegen het Ministerie van Landouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) de Gezondheidsraad om zich over de effecten van de eiwittransitie te buigen. ‘Wat voor effect heeft de verschuiving van dierlijke naar plantaardige eiwitten op de gezondheid van Nederlanders?’ is de vraag die hierbij centraal staat. Oorspronkelijk zou het advies in oktober verschijnen. Dat is nu opgeschoven naar december.
Commissie Eiwittransitie
Om de vraag te beantwoorden is een speciale tijdelijke commissie opgericht: Commissie Eiwittransitie. Hierin zijn verschillende experts op het gebied van voeding en gezondheid vertegenwoordigd.
Duurzaamheid van meer plantaardig
Naast vragen rondom gezondheid wordt er ook gekeken naar de duurzaamheidseffecten als het Nederlandse dieet naar 40% dierlijke eiwitten en 60% plantaardige. Er is ook aan de Gezondheidraad gevraagd hoe dit geïntegreerd kan worden in de herziening van de Richtlijn Goede Voeding. De laatste richtlijn dateert uit 2015.