Skip to content

Nieuwe verkiezingen, nieuwe kansen

In november zijn de nieuwe Tweede Kamerverkiezingen. Wat gaan de programma’s ons brengen op het gebied van gezondheid en duurzaamheid in relatie tot voedselproductie en -aanbod?

Updated on:
Column
Sustainable food
Er zijn veel uitdagingen om ons land gezonder en natuurvriendelijker te maken. Foto: Canva premium

Er zijn veel uitdagingen om ons land gezonder en natuurvriendelijker te maken. Foto: Canva

In november zijn de nieuwe Tweede Kamerverkiezingen. Wat gaan de programma’s ons brengen op het gebied van gezondheid en duurzaamheid in relatie tot voedselproductie en -aanbod?

Er zijn nog veel stappen te maken. Komend jaar wordt in ieder geval het aanbod aan schooleten vervolgd. Ik hoop dat daar een goed evaluatieprogramma omheen wordt gebouwd. Net als bijvoorbeeld rondom de invoering en het gebruik van Nutri-Score. We hebben namelijk behoefte aan werkzame geëvalueerde en kostenefficiënte methodes om veel verschillende doelen te bereiken.

De doelen

Wat zouden die doelen kunnen zijn voor de komende vier jaar? In algemene termen denk ik aan de volgende zaken. Ten eerste een verandering van de samenstelling van het aanbod samengestelde producten. Hierbij moet het akkoord verbetering productsamenstelling ook op effectiviteit onder de loep genomen worden en mogelijk zijn stringentere afspraken of eisen nodig om hierin een versnelling te krijgen. Ten tweede zou het aanbod aan fastfood in de hele leefomgeving minder moeten. Als je op festivals, braderieën, markten en andere evenementen komt, kan je geen 50 meter lopen zonder twee eettentjes en een bar tegen te komen. Tuurlijk, er is voedsel en drinken nodig, maar dat kan minder en van een betere kwaliteit. Aanbod bepaalt mede de verkoop. Reguleer het voedselaanbod op kwaliteit en kwantiteit in de vergunning en probeer daarnaast middels een gezondheidsprogramma in de gemeente ook de vestiging van (te) veel fastfoodzaakjes met gezondheidskundig een discutabel aanbod aan producten aan banden te leggen. Eén eetzaakje per 100 meter maximaal. Misschien is er zelfs een regeling op te stellen qua aanbod van groenten en fruit.
Aanbod bepaalt mede de verkoop
Dan natuurlijk regulering van de productie. Meer extensievere akkerbouw met waar mogelijk meer aandacht voor biodiversiteit door onder andere het stikstof- en gewasbeschermingsmiddelengebruik te reduceren. Daarnaast nog de reductie van veeteelt nabij natuurgebieden waar de stikstofneerslag te groot is.

Gezonder en natuurvriendelijker

Al met al ontzettende uitdagingen om ons land gezonder en natuurvriendelijker te maken. Ik kan niet wachten op de eerste analyses van de partijprogramma’s op deze aspecten. Dan weten we pas echt welke partij het goed met Nederland voor heeft.

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Afbeelding

Wendy Noordzij

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Afbeelding
Léon Jansen

Strategisch adviseur bij Schuttelaar & Partners