De Hollandse witte bonen van HAK. - Foto's: HAK
In dit artikel
Voedingsproducent HAK heeft dit jaar voor het eerst zwarte en witte bonen in Nederland geteeld. De bonen kwamen eerst van het Amerikaanse continent, maar lijken het ook goed te doen op de Hollandse kleigrond.
HAK ambieert om de exotische bonenteelt steeds meer naar de Nederlandse bodem te verplaatsen. Zo zijn alle kidneybonen van HAK al wel helemaal Nederlands. De productie van de Nederlandse zwarte en witte bonen is nog op kleine schaal, maar HAK wil de teelt uitbreiden bij succes.
Goed bonenjaar
De Nederlandse kleigrond lijkt geschikt te zijn om bonen op te telen. Toch is het succes van de teelt ook sterk afhankelijk van het weer. Dit jaar was het qua weer een goed bonenjaar. Het regenachtige augustus zorgde ervoor dat de bonen goed konden groeien. De droogte in september liet de bonen juist goed drogen.
Het telen van ‘exotische’ gewassen in Nederland is dan ook geen gemakkelijke taak, vertellen Joachim Nieuwhoff, Directeur Inkoop van HAK, en Arthur Koekkoek, medeverantwoordelijk voor het fieldmanagement van HAK: “We moeten echt ervaring opdoen en deze gewassen leren telen. Daarom werken we eerst met kleine proefvelden en bij succes schalen we op. Nauwe samenwerking met CZAV en de telers is daarbij essentieel. Je moet niet bij de eerste tegenslag opgeven, maar samen de schouders eronder zetten.”
Klimaat is een uitdaging
Ook Jurriaan Visser, Manager Granen, Zaden, Peulvruchten van CZAV speekt van een uitdaging: “Een extra uitdaging voor het telen van de bonen zijn de steeds extremere weersomstandigheden: ongekende droogte wordt afgewisseld met hele natte perioden. Dit jaar gaat dat goed, maar het kwartje kan ook net verkeerd vallen, dus de risico’s zijn groot. Teelt in het buitenland heeft dezelfde uitdagingen, maar als je importeert kun je altijd nog voor een andere regio kiezen. Bij lokaal telen heb je die keuze niet, dus dat maakt het automatisch spannender.”
Duurzame ambities van HAK
De ambitie van HAK is om in 2027 alle groenten en peulvruchten biologisch te produceren. Ook is het naar Nederland halen van de exotische bonen onderdeel van de ’Bean Deal’. Deze overeenkomst is afgesloten om Europa en Nederland meer zelfvoorzienend te maken op het gebied van eiwitrijke gewassen. Het telen op eigen bodem heeft verschillende voordelen. De gewassen hoeven minder ver te reizen, op Nederlandse bodem kan duurzamer worden geteeld en het telen heeft een positieve invloed op de biodiversiteit.