Foto: Canva
In dit artikel
ING verwacht in 2024 een matige groei van de productie van 1% in de voedingsindustrie. Ook verwacht de bank bij de horeca een volumegroei van 0,5%.
De horeca had een sterke inhaalgroei na de coronapandemie, maar de verwachting is dat de volumes volgend jaar nauwelijks meer zullen toenemen. Ook in de voedingsindustrie zit de afgelopen jaren weinig beweging, maar zal naar verwachting weer wat gaan stijgen.
Winstmarges horeca onder druk
De horeca had qua groei in 2022 een grote inhaalslag van 45,7%, nadat de sector de jaren ervoor regelmatig moest sluiten door de coronapandemie. Dit effect is dit jaar nog zichtbaar, want in 2023 is een groei van 3% verwacht. Volgend jaar zal dat niet meer zo zijn en is er een stijging van 0,5% verwacht.
De vraag in de horeca wordt gesteund door overheidsondersteuning en hogere lonen, ondanks het blijvend laag consumentenvertrouwen. Wel stijgen de prijzen dit jaar voor het derde jaar op rij door hogere kosten. Denk aan hogere inkoopkosten, personeelskosten en energiekosten. Deze kosten kunnen niet altijd doorgerekend worden naar de klanten en dit zal ervoor zorgen dat de winstmarges van restaurants en cafés onder druk komen te staan. Daarnaast wordt verwacht dat consumenten minder horeca zullen gaan bezoeken als de prijzen blijven stijgen.
Weinig beweging voedingsindustrie
Na twee jaar van weinig beweging in de voedingsindustrie (+0,4% in 2022 en 0,0% verwacht in 2023) zal deze in 2024 naar verwachting met 1,0% gaan stijgen. De voedingsretail staat onder druk omdat consumenten minder producten en andere producten kopen door de prijsverhogingen. De prijsstijgingen zakken weer wat af en een groei van 1% is verwacht voor de voedingsindustrie. Consumenten zullen naar verwachting wat meer financiële ruimte hebben door loonstijgingen, minder inflatie en overheidsondersteuning.