In totaal kromp het areaal van bio-groenten met bijna 5%. Foto: Canva
In dit artikel
Het biologische areaal van vollegrondsgroenten is vorig jaar met bijna 5% gekrompen. Ook dit jaar staat de sector onder druk.
De biologische vollegrondgroenteteelt komt na de coronajaren nog altijd niet op gang. Een beeld dat ook terug is te zien in de cijfers van vorig jaar. In totaal kromp het areaal met bijna 5%. Het areaal komkommerachtigen (onder meer courgette en pompoen) daalde tussen 2021 en 2022 van 867 naar 815 hectare. Daarmee wordt er wel iets meer biologisch dan gangbaar (754 hectare) geteeld.
Grote krimp bloemkool en prei
De andere biologische teelten zijn een stuk kleiner, maar ook daar was er een (lichte) krimp. Het witlofwortelareaal daalde van 430 naar 421 hectare, terwijl die van sluitkool minimaal lager uitkwam op 304 hectare. Het areaal bio-bloemkool kromp wel flink, van 271 naar 243 hectare. Ook het areaal prei nam stevig af, van 148 naar 107 hectare.
Een enkele uitzondering was er wel. De biologische arealen van broccoli (van 164 naar 187 hectare) en spruitkool (van 121 naar 131 hectare) stegen juist. Opvallend genoeg nam het aantal biologische bedrijven met vollegrondsgroenten vorig jaar wel toe. Er kwamen 15 bedrijven bij.
Dit jaar ook moeizaam
Het perspectief voor dit jaar is qua areaal niet per se gunstig. Er waren vorig jaar weinig omschakelaars. Alleen bij de komkommerachtigen (27 hectare) en bloemkool (9 hectare) was dit noemenswaardig. Bij de andere teelten kwam er samen amper 1 hectare bij. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.
De afzet van de biologische vollegrondsgroenten blijft dit jaar ook moeizaam. Dat is al het geval sinds de coronajaren. Toen was er veel aandacht voor gezond en duurzaam en dat kwam de biologische afzet ten goede. Dat momentum lijkt toch wat verdwenen te zijn. Daarbij spelen de hogere inflatie en de afgenomen koopkracht de bio-sector bepaald niet in de kaart. Biologisch blijft in de beeldvorming duur en consumenten laten bio veelal links liggen. Terwijl voor verschillende producten de gangbare en biologische prijzen niet eens veel verschillen.