Foto: Canva
Een belangrijke eerste stap om de Nederlandse consument gezonder en duurzamer te laten eten, is volgens het Wereld Natuur Fonds (WWF) het aanpassen van de Schijf van Vijf.
Volgens het Wereld Natuur Fonds is het voor Nederlanders mogelijk om binnen de grenzen van de aarde te eten, terwijl het ook een gezond dieet is. Aanpassingen zoals vaker plantaardig eten en meer lokaal eten zijn daarvoor nodig.
Anders eten, meer impact
Volgens het WWF zou er veel impact gemaakt kunnen worden wat betreft duurzaamheid, als Nederlanders anders gaan eten. Zo zou de CO2-uitstoot met 49 tot 83% (vrouwen versus mannen) kunnen dalen. Ook is er dan 48 tot 72% minder landbouwgrond nodig. Ook het biodiversiteitsverlies kan met 55 tot 84% teruglopen.
De manier waarop wij in Nederland eten is niet duurzaam
Corné van Dooren, adviseur duurzame voedselconsumptie WWF-NL, licht toe: “De manier waarop wij in Nederland eten is niet duurzaam: het draagt bij aan biodiversiteitsverlies, klimaatverandering, vervuiling, ontbossing en overbevissing. De huidige officiële voedingsadviezen voor gezond eten houden hier nog onvoldoende rekening mee. We hebben daarom een onderzoek laten doen naar hoe een duurzaam menu in balans met natuur eruit ziet. En de resultaten zijn positief.”
WWF: laatste update Schijf van Vijf 8 jaar geleden
Van Dooren doelt onder andere op de Schijf van Vijf. De laatste update hiervan was acht jaar geleden. Toen was er nog minder actief bewustzijn van natuur, klimaat, milieu en biodiversiteit. Dit zou volgens WWF meer geïmplementeerd moeten worden in de richtlijnen. Zo zouden ze adviseren om minder vlees op het menu te zetten en dit juist te compenseren met peulvruchten, noten en vleesvervangers. Ook dierlijke melk en yoghurt zou minder kunnen. Wat betreft volkoren graanproducten adviseert het WWF om dit belangrijk te laten, samen met veel groenten en fruit.
Lees dit ook: Proveg: verrijk vleesvervangers zodat ze in Schijf van Vijf passen
Consumentengedrag in de eiwittransitie: hoe zet je acceptatie om in actie? Die vraag staat centraal op het Eiwit Congres op 13 maart 2025 in Wageningen. Bekijk het programma en de sprekers en reserveer nu je ticket met €50 vroegboekkorting.