Vivici maakt eiwitten met behulp van precisiefermentatie, een techniek waarmee (melk)eiwitten gemaakt kunnen worden met behulp van bacteriën, schimmels en gisten. Foto: Canva
Vivici, een joint venture van dsm-firmenich en Fonterra, brengt begin 2024 de eerste producten op de markt. Het bedrijf maakt het melkeiwit met behulp van precisiefermentatie.
Eind 2024 brengt Vivici het melkeiwit beta-lactoglobulin op de markt. Dat maakt het bedrijf bekend. Hiervoor wordt de productie opgeschaald, waar het bedrijf op dit moment mee bezig is. Na de introductie is de planning om de productie nog verder op te schalen. Vivici is gevestigd in Nederland en heeft zijn hoofdkantoor op de Biotech Campus in Delft en een toepassingslaboratorium voor zuiveleiwitten bij NIZO food research.
In september haalde Vivici genoeg geld op om van start te gaan. Hoeveel kapitaal er is opgehaald is niet bekend. Dsm-firmenich en Fonterra werken al sinds 2019 samen aan de productie van eiwitten met de eigenschappen van zuiveleiwitten.
Toelating precisiefermentatie
Vivici maakt eiwitten met behulp van precisiefermentatie, een techniek waarmee (melk)eiwitten gemaakt kunnen worden met behulp van bacteriën, schimmels en gisten. In de EU is het nog niet toegestaan om producten gemaakt met de fermentatietechniek te consumeren. Hiervoor moet het eerst een Novel food traject doorlopen. In de VS en Singapore mag dit al wel en worden al producten verkocht.
Lees ook: Micro-organismen als nieuwe fabriekjes van melkeiwitten