Foto: Canva
Bij boeken over voeding denk je misschien al snel aan recepten en kookboeken. Dat is niet waar de boeken in dit artikel over gaan. Over voedsel valt namelijk veel meer te vertellen: waar komt het vandaan? Hoe loopt de productie? En wat is de invloed ervan op de mens en de wereld?
Al deze boeken gaan over de kijk op voeding en onze relatie met voeding. Waar het ene boek gaat over de toekomst van voedsel, beschrijft de ander duurzaamheid, gezondheid, of CO2-uitstoot.
Food Futures
In Food Futures exploreert food designer Chloé Rutzerveld de toekomst van voedselproductie en -consumptie. Ze daagt de traditionele opvattingen over voedsel uit door nieuwe technologieën te onderzoeken, zoals 3D-geprinte eetbare tuinen en voedzame bacteriecapsules. Het boek heeft zowel een creatieve inhoud als uitstraling, met verhelderende fraaie afbeeldingen.
Het klimaat zijn wij
In Het klimaat zijn wij neemt schrijver Jonathan Safran Foer klimaatverandering onder de loep. Hij herinnert de lezer aan de kracht van gezamenlijke actie en collectieve inspanning. Het is een motiverend boek dat de lezer confronteert met de gevolgen van ons gedrag nu. Wat is je aandeel in de klimaatverandering? Hoe zullen toekomstige generaties op ons terugkijken? Wat zijn de grootste veroorzakers van klimaatverandering en wat kunnen we zowel individueel als collectief daaraan doen?
Stuffed and Starved
Onderzoeker Raj Patel schrijft in Stuffed and Starved over de ongelijkheid in het voedselsysteem. Meer mensen hebben overgewicht dan mensen die aan honger lijden. De oplossing lijkt dus meer te zitten in het beter verdelen van de voeding, in plaats van de productie vergroten. Honger is in landen met armoede vooral een probleem omdat de prijzen van voeding zo hoog zijn; niet omdat het eten niet beschikbaar is. Het boek gaat over de prijsontwikkeling en het gebrek aan transparantie in de keten. Wat zijn de verantwoordelijkheden van de bedrijven en van de consumenten? En hoe kunnen we sociale en economische factoren meenemen in een gelijkwaardiger voedingssysteem?
The Carbon Footprint
Wat maakt voedsel zo’n bron van uitstoot? En hoe reduceren we deze CO2-uitstoot? In het boek The Carbon Footprint worden de antwoorden hierop uitgelegd op een logische manier. Wanneer je bijvoorbeeld bedenkt hoe lang het produceren van een stuk vlees duurt, inclusief voeren van het dier, wordt het ineens duidelijk waarom de uitstoot hiervan zo hoog is. Een ander voorbeeld is lokaal produceren. Dat is vaak een duurzame optie, maar niet altijd. Denk bijvoorbeeld aan groente telen in een koud land, terwijl er een warm klimaat nodig is en de omgeving dus constant opgewarmd moet worden. Het boek benadrukt dat logisch nadenken soms een duidelijker beeld geeft dan cijfers opsommen. The Carbon Footprint van onderzoeker Mike Berners-Lee heette voorheen How Bad are Bananas.
Lick it
Bij voeding denken wel al snel aan koken, diëten of duurzaamheid, maar eigenlijk is voeding iets heel persoonlijks. Jij besluit dat de voeding jouw eten wordt wanneer je het in je mond stopt. In Lick It beschrijft food designer Marije Vogelzang 32 food-challenges die je uitdagen om op een andere manier naar eten te kijken. Het is dus eigenlijk een soort gids, die op een creatieve manier laat zien wat jouw relatie met voeding is. Het boek bevat daarnaast verhalen die je helpen om voeding op een andere manier te zien.