Skip to content

En nu actie voor gezond en klimaatvriendelijk eten!

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) zal moeten ingrijpen om categorieën producten te verbieden die te ongezond of niet duurzaam genoeg zijn.

Updated on:
Column
Retail
Volgens Léon Jansen moet het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) ingrijpen om categorieën producten te verbieden die te ongezond of niet duurzaam genoeg zijn. - Foto: ANP premium

Volgens Léon Jansen moet het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) ingrijpen om categorieën producten te verbieden die te ongezond of niet duurzaam genoeg zijn. - Foto: ANP

Afgelopen week kwam het bericht naar buiten dat de meeste supermarkten nog (te) weinig doen aan de stimulering meer klimaatvriendelijk te consumeren.

Kiloknallers blijven leuk om consumenten te trekken en meer voor minder doet het in deze tijden überhaupt wel goed. Daarnaast was er ook weer een kritische publicatie over de voortgang van het akkoord productverbetering, terwijl de broodsector trots meldde dat ze gingen kijken hoe er minder zout in het brood kan.
Producenten en supermarkten hebben het stuur in handen om onze samenleving gezonder en duurzamer te maken
Al denk ik wel dat er afgelopen twintig jaar stapjes zijn gezet, toch gaat het veel te langzaam bij de meeste producenten (inclusief retailers!) om ons voedsel gezonder en duurzamer te maken. En dat terwijl er ook net zo lang al aandacht voor is. Producenten en supermarkten hebben het stuur in handen om onze samenleving gezonder en duurzamer te maken. Enerzijds door de samenstelling van de producten te verbeteren, zodat we vanzelf gezondere producten kopen. Anderzijds door het aanbod én de verleiding (lees: reclames) te sturen zodat er steeds gezondere producten worden aangeboden.

Stappen nemen op gebied van aanbod

Daar waar sommige retailers al voor de troepen uit liepen door eerder dan de rest sigaretten uit de schappen te halen, zo zouden er ook stappen genomen moeten worden op het gebied van het aanbod van producten met een slechte samenstelling of meer dan gemiddelde impact op het milieu. Ik denk dan aan bijvoorbeeld dierlijke producten met de grootste klimaatimpact; snoep dat qua portie en samenstelling meer dan gemiddeld suiker/vet/energie bevat en drankjes met te veel energie en/of alcohol. Zo zijn er wel meer te verzinnen. En reclame of aanbiedingen voor dit soort producten moet ook totaal aan banden worden gelegd. Uiteindelijk zal het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) moeten ingrijpen om, net als bij de sigaretten, categorieën producten te verbieden.

Te betuttelend?

Te betuttelend? Dan moeten we stoppen met klagen over verhoging van de ziektekostenverzekering, hogere belasting (om zorg te betalen en armen te ondersteunen in aankoop van gezondere producten) en tekorten aan zorgpersoneel. Heel langzaam, maar gestaag wordt onze maatschappij namelijk steeds ongezonder en we kunnen kennelijk niet zelf de goede keuzes maken. En als ook de producenten en retailers niet genoeg gas geven, moet de overheid maar eens ingrijpen in plaats van alleen maar dreigen met wetgeving.

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Afbeelding

Wendy Noordzij

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Afbeelding
Léon Jansen

Strategisch adviseur bij Schuttelaar & Partners