The Protein Brewery presenteerde op het symposium een voorbeeld van micro-organismen als eten. Hun eiwitrijke eetbare schimmel is verkocht aan een Amerikaans bedrijf die het in de vorm van meel verwerkt in een bagel. Foto: Canva
In dit artikel
Een drukte op het symposium en de inauguratie van de nieuwe Lector Eiwittransitie van Van Hall Larenstein te Leeuwarden, Dr. Martina Sura. Het lectoraat onderzoekt micro-organismen in de bodem, in voeding en de mens als katalysator voor de eiwittransitie.
Eiwitrijk brood
Twee boeren, actief in de regio, spraken over hoe zij verduurzamen. Een biologisch-dynamische akkerbouwer met een zorgboerderij, Timpelsteed, die met vallen en opstaan eiwitrijke veldbonen in combinatie met tarwe teelt. Van dit tarwemeel met wat veldbonen bakt hij eiwitrijk brood. Natuurboerderij Eytemaheert teelt binnen een gesloten kringloop grasgevoerde Groningse blaarkoppen voor zowel zuivel als vlees. Als demobedrijf wil Eytemaheert aangeven hoe kringlooplandbouw en natuurinclusiviteit kunnen bijdragen aan het verduurzamen van de sector.Gezondheid beïnvloeden
The Protein Brewery presenteerde een voorbeeld van micro-organismen als eten. Hun eiwitrijke eetbare schimmel is verkocht aan een Amerikaans bedrijf die het in de vorm van meel verwerkt in een bagel. In Europa zijn dit soort ingrediënten nog niet goedgekeurd en wacht nog een langdurige toelatingsprocedure. Als laatste belichtte dr. Jeroen Maljaars van het Leids Medisch Centrum het effect van verschillende eiwitbronnen op de micro-organismen als darmflora in de mens. Hoe nieuwe eiwitrijke producten de menselijke gezondheid beïnvloeden, is nog weinig onderzocht.Van grond tot kont
De systeembenadering, van grond tot kont, van het lectoraat komt goed naar voren in de eerste onderzoeken. Bijvoorbeeld in het onderzoek naar het effect van bodemmicro-organismen op de voedingswaarde van het gras en uiteindelijk de melksamenstelling. In deze onderzoeken is duurzame productie van plantaardige eiwit net zo belangrijk als duurzame dierlijke eiwitproductie. De productie van plantaardige en dierlijke eiwitten is volgens Sura complementair in een voedselsector die in balans is met de natuur.Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Alieke Hilhorst
Wendy Noordzij
Chris Polkamp