Skip to content

WNF: ontbossing neemt nog toe, gedreven voor voedselproductie

Zeker 6,6 miljoen hectare bos is wereldwijd verloren gegaan in 2022, signaleert het Wereld Natuur Fonds (WNF) dinsdag in meerdere rapporten. Dat is een toename van 4% ten opzichte van een jaar eerder. De grootste drijver is nog altijd de voedselproductie.

Updated on:
Nieuws
Sustainable food
ontbossing

Foto: Canva

Zeker 6,6 miljoen hectare bos is wereldwijd verloren gegaan in 2022, signaleert het Wereld Natuur Fonds (WNF) dinsdag in meerdere rapporten. Dat is een toename van 4% ten opzichte van een jaar eerder. De grootste drijver is nog altijd de voedselproductie.

80% van de ontbossing vindt plaats om er vervolgens vee op te houden en er gewassen op te verbouwen. Met name voor grondstoffen als soja, palmolie, cacao en koffie wordt land ontbost. Omdat deze grondstoffen in grote hoeveelheden worden geïmporteerd, met name door Westerse landen, is veel grond nodig. Om aan de vraag te voldoen voor deze grondstoffen is meer dan 50 miljoen hectare aan grond nodig, berekent het WWF. Hiervan is soja verreweg de grondstof die het meest wordt geïmporteerd en daardoor 37,1 miljoen hectare vergt.  

Lees ook: Certificering palmolie geeft houvast voor nieuwe EU-wet

4,1 miljoen hectare

Het grootste deel van de ontbossing vindt plaats in tropische regenwouden. Zo ging daar zo’n 4,1 miljoen hectare aan bos verloren in het afgelopen jaar. “Ontbossing in de grootste drie tropische regenwouden (in Congo, Zuidoost-Azië en in het Amazonegebied) kan leiden tot een wereldwijde klimaatramp”, schrijft het WNF.

CO2 opslag

Inmiddels gaat er in tropische gebieden zoveel bos verloren dat daardoor meer CO₂ vrijkomt dan het op kan vangen. Dat is onder meer doordat stukken in het regenwoud afgebrand worden om ruimte te maken, bijvoorbeeld voor landbouw. Vaak is dat illegaal. Het WNF heeft samen met onder meer Wageningen University & Research en Deloitte een systeem gemaakt dat met kunstmatige intelligentie kan voorspellen waar mogelijk illegale ontbossing plaatsvindt. “Op die manier kunnen lokale overheden op tijd ingrijpen”, vertelt de natuurorganisatie.

EU ontbossingswet

Het WNF heeft ook uitgezocht of het überhaupt nog haalbaar is om tegen 2030 ontbossing gestopt te hebben. “Als wereldleiders en bedrijven hun beloftes houden en actie ondernemen, kunnen ze de bossen nog redden.” De EU heeft een wet bedacht om ontbossing tegen te gaan. De ontbossingswet verplicht bedrijven te bewijzen dat hun grondstoffen zijn verkregen zonder ontbossing. De wet gaat gelden op zeven grondstoffen: palmolie, vee, hout, koffie, cacao, rubber en soja. Deze producten, en afgeleiden hiervan zoals chocoladerepen, moeten aantoonbaar ontbossingsvrij zijn. Dat betekent dat producenten moet aantonen waar hun product vandaan komt met geografische gegevens

Mede-auteur: Alieke Hilhorst

Snel delen

Afbeelding
ANP

Algemeen Nederlands Persbureau