Bedrijven staan op een wachtlijst als zij een nieuwe aansluiting willen voor bijvoorbeeld zonnepanelen of nieuwe laadpalen. Foto: Canva
Bedrijventerreinen kunnen de overstap van fossiele energie naar elektriciteit beter maken als bedrijven samenwerken in een energiehub, concludeert ingenieursbureau Royal HaskoningDHV na onderzoek.
In zo’n energiehub kunnen ondernemers collectief een energieaansluiting nemen en hun energievraag- en aanbod op elkaar afstemmen. Meer dan 350 bedrijventerreinen in Nederland kunnen met zo’n hub mogelijk hun CO2-uitstoot fors omlaag brengen. Ondernemingen kunnen hun eigen verduurzamingsdoelen zo beter halen, zeggen de onderzoekers.
Sneller en meer verduurzamen
Door de hub kunnen bedrijventerreinen sneller en meer verduurzamen dan wanneer zij geen energiehub hebben of die maar beperkt inzetten. Op deze manier kan de CO2-uitstoot van de terreinen bij elkaar met 4 tot 6 megaton extra zijn teruggebracht in 2030, staat in de studie waarover Het Financieele Dagblad maandag ook schrijft. Dat is ongeveer 3 tot 4% van de totale uitstoot in Nederland.
Volle stroomnet
Op veel plekken is het elektriciteitsnet op dit moment vol. Bedrijven staan op een wachtlijst als zij een nieuwe aansluiting willen voor bijvoorbeeld zonnepanelen of nieuwe laadpalen. Eerder deze maand zeiden ondernemerskoepels VNO-NCW en MKB-Nederland en de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) dat door het volle stroomnet duizenden bedrijven mogelijk niet snel genoeg kunnen verduurzamen.
Meer projecten door energiehub
Ruimte op het stroomnet wordt ontzien in een energiehub, aldus de onderzoekers van Royal HaskoningDHV. Een hub zorgt er volgens hen ook voor dat er meer projecten van de grond komen waarbij energie wordt opgewekt en dat er op het stroomnet extra capaciteit vrijkomt voor laadpalen.