Bij de eerste editie van Beste Food & Agri Start-up sleepte Flikweert Vision de titel in de wacht. Jury-lid Jan Vullings reikt de prijs uit op het podium. Foto: Koos Groenewold
In dit artikel
Innovatie en ondernemerschap. Dat is waar het om draait bij de Beste Food & Agri Start-up verkiezing. Voor de tweede keer wordt gezocht naar de meest onderscheidende start-up. Jurylid Danielle Mol vertelt over waar ze naar zoeken en winnaar van 2023 – Flikweert Vision – vertelt over wat zij hebben gehad aan deze verkiezing
Ook deze editie focust de jury van de Beste Food & Agri Start-up zich op duurzaamheid en sociale impact, start-ups die actief zijn in Nederland, die tussen kraamkamer en scale-up zitten, die lef en gedrevenheid tonen, en openstaan voor samenwerking. Daarbij wegen gezondheid, consumentengedrag en klimaatimpact zwaar. Uiteraard hoopt jury-voorzitter Danielle Mol dat veel start-ups zich inschrijven. “Ik hoop op veel en diverse inzendingen. Maar uiteindelijk geeft de kwaliteit de doorslag.”
Beste Food & Agri Start-up voor de tweede keer gehouden
Deze verkiezing wordt nu voor de tweede keer gehouden. Mol ziet dat er veel innovaties zijn in de landbouw- en voedingssector, zowel technisch als op productniveau. En op dat laatste gebied misschien wel te veel, stelt ze opmerkelijk genoeg. “Het is een gegeven dat 80% van de innovaties faalt. Dat vind ik best een probleem. Neem vleesvervangers: die waren booming. Onder het mom ‘iedereen doet het, dus wij moeten ook’ zijn eindeloos veel varianten ontwikkeld, waarvan er ook weer veel zijn afgevallen. Dat betekent verlies aan tijd en geld, er zit een verspillende kant aan.”
Danielle Mol heeft ruim twintig jaar ervaring in de foodbranche en werkt al zes jaar met koplopers in de branche en ambitieuze nieuwkomers als Pablo’s Quinoa en BOON. Ze richtte in juni 2020 The GreenUp Company op, vanuit haar drive om de voedselketen te verduurzamen. Haar bedrijf helpt A-merken en hun toeleveranciers voor langdurige samenwerkingen met hun klanten en ketenpartners. Dat kan ook gaan om het introduceren van duurzame food-producten of bestaande producten met plantaardige ingrediënten verduurzamen.
Klanten blij maken
Maar hoe dan wel te innoveren? Voor Mol vooral door te kijken waar de klant ‘superblij’ van wordt, of dat nu de retailer, verwerker of de consument is. “Neem de winnaar van de eerste Beste Food & Agri Start-up-verkiezing: de broers Flikweert ontwikkelden een optische sorteermachine voor (poot)aardappelen die zichzelf via artificial intelligence verbetert. Daar worden de sorteerders echt blij van, want het helpt hen efficiënter te werken. Flikweert had ook een heel sterk proof of concept. En op productniveau: gaat de consument het kopen? Is het onderscheidend genoeg? De meest succesvolle innovaties zijn vaak niet eens de meest spannende, dus het hoeft niet per se baanbrekend te zijn.”
Andere juryleden voor de Beste Food & Agri Start-up zijn Henk Kievit (hoogleraar Entrepeneurship & Ecosystems Nyenrode Business Universiteit), Maurits Burgering (programmadirecteur Thematic Technology Transfer Circular Technology Wageningen UR) en secretaris Jan Vullings (hoofdredacteur Boerderij, Food&Agribusiness en Groenten&Fruit).
Flikweert Vision pakt door na titel Beste Food & Agri Start-up
Bij de eerste editie van Beste Food & Agri Start-up sleepte Flikweert Vision de titel in de wacht. Dit bedrijf richt zich op praktische oplossingen om de food- & agrisector te automatiseren en verduurzamen. De Zeeuwse ondernemers Lars, Martijn en Stefan Flikweert ontwikkelden en bouwden met een team van engineers en ontwikkelaars een optische aardappelsorteermachine, waarbij gebruik wordt gemaakt van kunstmatige intelligentie.
Sinds de verkiezingswinst heeft de start-up niet stilgezeten. Martijn Flikweert vertelt dat het team na de optische sorteermachine voor aardappelen – de Quality Grader – ook een variant voor uien heeft ontwikkeld. Dezelfde machine produceren die is aangepast voor uien, klinkt eenvoudiger dan het is, legt Flikweert uit. “Softwarematig had het behoorlijk wat voeten in de aarde. Hiervoor moest een nieuwe database worden ontwikkeld waarop we de kunstmatige intelligentie moesten aanpassen.”
Praktisch gezien zijn er in het optisch sorteren van uien de nodige verschillen met aardappelen, zegt hij. De eisen rond uien zijn anders, dat komt doordat bedrijven die uien sorteren vaak van een grotere omvang zijn dan pootaardappeltelers. Daarnaast hebben uien uiteraard andere gebreken dan aardappelen en onderling zijn de verschillen tussen gele en rode uien ook groter dan tussen aardappelen.
Succes bij Flikweert Vision groeit
Het succes groeit. De machines van Flikweert Vision vinden hun weg naar Nederlandse afnemers, maar ook in landen als Canada, Frankrijk en België zijn er machines afgeleverd en in gebruik genomen. En er is nog een nieuwe ontwikkeling, want in augustus bracht Flikweert Vision een optische sorteermachine op de markt die aan het begin van het sorteerproces is in te zetten, zowel bij aardappelen als bij uien. “De Divider, een machine die met grote precisie vreemde voorwerpen uitsorteert zoals steentjes, hout en plastic onderdelen”, legt Flikweert uit. De eerste machines zijn inmiddels met succes uitgeleverd.
Terugkijkend op de verkiezing Beste Food & Agri Start-up herinnert Flikweert zich vooral ‘een ontzettend leuke verkiezingsavond’. “Tegelijk was het ook spannend, want er waren drie totaal verschillende start-ups genomineerd”, zegt hij. Wat de titelwinst hen heeft gebracht, is vooral naamsbekendheid en een breder netwerk, zegt de ondernemer. “Ook buiten de pootaardappelwereld, de hele doelgroep food & agri is veel breder. Dat heeft ook geholpen bij het werven van personeel. We kunnen hierdoor volop verder met het uitdenken en ontwikkelen van totaaloplossingen voor onze klanten.”
Medeauteur: Eric Boekel