Het grootste energieverbruik houdt verband met de verwerkings- en verpakkingsfase: 42%. Foto: Canva
In dit artikel
De productie, het transport, het verpakken en de opslag van voedsel leidt samen tot een uitstoot van 4,6 gigaton CO2 per jaar. Dat is een hap van 15% van het jaarlijkse wereldwijde verbruik van fossiele brandstoffen.
Van boerderij tot bord
Volgens de onderzoekers gaat het om de eerste schatting van het wereldwijde gebruik van fossiele brandstoffen in de hele voedselketen, van boerderij tot bord dus. De uitstoot van methaan en lachgas is niet meegenomen.
Industriële voedselsystemen blijken nog steeds bijzonder energie-intensief en afhankelijk van fossiele brandstoffen in de verschillende stadia van de waardeketen. Denk aan fossiele brandstoffen om verpakkingsmateriaal te produceren of voor de productie van meststoffen.
Landbouw
De landbouwfase zelf â van het oppompen van water tot het verwarmen van kassen â neemt 20% voor zijn rekening van het totaal aan fossiele brandstoffen dat de voedingssector verbruikt.Verwerkings- en verpakkingsfase
Het grootste energieverbruik houdt verband met de verwerkings- en verpakkingsfase: 42%. De detailhandel, het transport en de afvalverwerking zijn goed voor 38% van het verbruik van fossiele brandstoffen in de voedingssector.Afbouwen
De auteurs doen een oproep aan de energie- en de voedingssector om te kijken hoe verbruik en uitstoot minder kunnen. Naast het rapport hebben ze voor hen ook een âdiscussion paperâ voorbereid waarop de beide sectoren zich kunnen baseren om het gesprek aan te gaan. Het ultieme doel daarvan moet zijn om het gebruik van fossiele brandstoffen in het voedselsysteem af te bouwen.
Transport
Transport is volgens de auteurs bijvoorbeeld iets waar over nagedacht moet worden. De afstand die voedsel aflegt is de laatste twintig jaar met een kwart toegenomen. Meer elektrificatie van de transportsector zal, alvast in de ontwikkelde landen, de druk hier kunnen verminderen.Ultrabewerkte snacks en drankjes
Maar, zeggen de auteurs, ook over zaken zoals ultrabewerkte snacks en drankjes dient nagedacht te worden. Want de productie van bewerkt voedsel verbruikt twee tot tien keer meer energie dan die van niet-bewerkt voedsel.Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Wendy Noordzij
Alieke Hilhorst
Chris Polkamp