Foto: Peter Hilz
Steeds meer gemeentes willen een verbod op vleesreclames. Vorige week verbood Bloemendaal per direct alle reclames voor vlees langs de openbare weg. Ook Utrecht stemt voor een verbod.
Gemeenteraden op verschillende plekken willen af van vleesreclames. Vorige week deed Bloemendaal alle reclames voor vlees, vliegreizen en fossiele brandstoffen op de openbare weg in de ban. De gemeenteraad van de Noord-Hollandse gemeente zet de voorwaarde in een nieuw contract met de uitbater van reclameborden.
Ook in Utrecht willen ze geen vleesreclames meer in het straatbeeld. Een meerderheid van de gemeente stemde hier ook voor een verbod. De verantwoordelijk wethouder wordt opgedragen om in gesprek te gaan met de exploitanten van reclamedragers.
Gebrek aan juridische onderbouwing
Eerder namen Haarlem en Amsterdam dezelfde stap, maar daar kwam het uiteindelijk nooit van de grond door dat het juridisch niet mogelijk was. In Amsterdam liet de verantwoordelijk wethouder Zita Pels weten dat ‘juridische onderbouwing’ ontbreekt voor een dergelijk verbod. In de hoofdstad was het geen mogelijkheid om afspraken in het contract te zetten, omdat de belangrijkste contracten lopen tot 2028 en later.
Voorloper Haarlem
In Haarlem zullen de reclames vanaf 1 januari 2024 op driehoeksborden, verdwijnen Die gemeente is al sinds 2021 bezig om vleesreclames en andere producten te verbieden die ‘bovenmatig bijdragen aan het uitstoten van CO₂’. Haarlem was de eerste gemeente die daarmee ook specifiek vleesreclames wilde verbieden. Dit bereikte zelfs het wereldnieuws. De gemeente kijkt naar de mogelijkheden om dergelijke reclames ook te verbieden voor abri’s bij bushaltes en elektrische borden.
Geen reclame in bushokjes
Ook de provincie Noord-Holland gaat reclame voor vlees, vis en fossiele producten weren uit de bushokjes. De provincie heeft het recht om reclames te weigeren, omdat dat in het contract staat met de reclame-exploitant. Het gaat om 512 bushokjes.
Van een landelijk verbod om vleesreclames is nog geen sprake. In de verkiezingsprogramma’s van verschillende partijen valt de ambitie voor een verbod wel te lezen.