Foto: Canva
In dit artikel
Twee ex-directeuren van Emsland Group, Michael S. en Hubert E., zijn door de rechter veroordeeld tot lange gevangenisstraffen.
Michael S., destijds financieel directeur, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 jaar en twee maanden. Hubert E., destijds algemeen directeur, moet 3,5 jaar de cel in. S. is per direct in hechtenis genomen, vanwege vermeend vluchtgevaar. Hij heeft veel vermogen en goede contacten op Cyprus. Met Cyprus heeft Duitsland geen uitleveringsverdrag. E. is in afwachting van zijn straf tijdelijk op vrije voeten gesteld.
Ook twee chefs logistiek bedrijf veroordeeld
Naast de twee directeuren zijn ook twee chefs van een logistiekfirma veroordeeld. Zij spanden samen met beide directeuren. De chefs moeten respectievelijk drie en twee jaar de cel in. Bij alle vier wordt drie maanden voorarrest afgetrokken. De straf valt voor S. het hoogst uit, omdat hij geen wroeging over zijn daden heeft getoond. E. en beide chefs deden dit wel.
In 2014 kwam aan het licht dat beide directeuren samen met de logistiekchefs tussen 2007 en 2014 voor miljoenen euro’s hadden verduisterd, door een speciale financiële constructie die ze hadden opgetuigd. Het logistiekbedrijf had een exclusief contract met Emsland Group om zetmeel te verschepen naar andere continenten. S. en E. hadden via een schimmige constructie een belang in het logistiekbedrijf.
Emsland Group voor € 2,1 miljoen benadeeld
Het komt er kort op neer dat beide directeuren uit naam van Emsland Group handelsafspraken maakten met het logistiekbedrijf, waar ze zelf een belang in hadden. Emsland Group betaalde eigenlijk teveel voor transport, waarbij de winsten bij het logistiek grotendeels naar de beide directeuren en de chefs toe stroomden. Hiermee benadeelden S. en E. Emsland Group voor zo’n € 2,1 miljoen.
De rechter was van oordeel dat de heren uiterst crimineel gedrag vertoond hadden, omdat de constructie zo ingenieus was opgezet dat boekhoudcontroles deze niet opmerkten. Ook bleek dat S. en E. in 2007 juridisch advies hadden ingewonnen hoe ze zo’n handelsconstructie moesten optuigen.
Emsland Group: schadevergoeding eisen
Gerrit-Jan Wesselink, CEO van Emsland Group, wil nu nog geen commentaar geven op de uitspraak, omdat naast deze gerechtelijke procedure ook nog twee civiele procedures lopen. Zo eist het concern een schadevergoeding van beide ex-directeuren dat in de miljoenen euro’s loopt. Daarnaast was er in oktober ook een civiele rechtszaak waarbij beide ex-directeuren miljoenen euro’s schadevergoeding eisten van Emsland Group. De ex-directeuren verloren deze rechtszaak, maar het hoger beroep daarop loopt nog.
Wij telers vatten het toch als genoegdoening op dat de oude directie hier niet zonder kleerscheuren vanaf is gekomen
Lambert Vette, aardappelteler in Hoogstede (D.)
Lambert Vette, voorzitter van de Erzeugergemeinschaft (de holding van Emsland Group is eigendom van de aardappeltelers, de Erzeugergemeinschaft) en aardappelteler in Hoogstede (D.), onthoudt zich als voorzitter van commentaar, maar wil er als aardappelteler van Emsland Group wel wat over kwijt. “Ons vertrouwen is enorm door hen gekrenkt. Jarenlang werkten we met elkaar op basis van vertrouwen, in goede en slechte tijden”, aldus Vette. “In 2009 draaide Emsland Group financieel slecht. Het personeel moest een significant loonoffer doen, en de telers moesten afzien van alle toegezegde premies. Allen geloofden dat. Terwijl achteraf beide zich ook toen verrijkt hebben met aanzienlijke sommen geld uit de onderneming, eigenlijk ten koste van ons. Dat steekt enorm.”
Met de veroordeling door de rechter heeft volgens Vette heeft het recht gezegevierd. “Al gaat het nu alleen nog maar om de gerechtelijke procedure, wij telers vatten het toch als genoegdoening op dat de oude directie hier niet zonder kleerscheuren vanaf is gekomen.”