Brood en banket worden het meeste verspild in supermarkten. - Foto: Roel Dijkstra
In dit artikel
Nederlandse supermarkten verspillen opnieuw minder voedsel. 1,4% van het aangeboden voedsel kwam in 2022 niet terecht bij de consument. Dat blijkt uit een onderzoek van Wageningen Universiteit & Research op basis van zelfrapportage door supermarkten.
In 2022 nam de voedselverspilling bij supermarkten met 13,8 % af ten opzichte van 2020. In vergelijking met het basisjaar 2018 is de voedselverspilling met 17,4% afgenomen. De grootste verspilling vindt nog plaats bij het brood en banket. Van de totale verspilling valt 38,2% in die categorie. Daarna volgt AGF.
De verspilling in de supermarkten en andere levensmiddelendistributeurs is goed voor 7% van de totale voedselverspilling in Nederland, blijkt uit de Monitor Voedselverspilling over 2020.
Brood tot veevoer
Bij alle categorieën daalt de voedselverspilling, behalve bij brood en banket. Daar is de verspilling stabiel geblijven en sinds 2018 zelfs gestegen. Brood is het voedingsmiddel dat het meest verspild wordt, ook bij consumenten. Brood en banket kunnen wel goed verwerkt worden tot veevoer. Supermarkten zeggen dat 8% van het brood retour gaat naar de bakkerijen en wordt verwerkt tot veevoer.
Acht supermarkten
Aan deze zelfrapportage werkten acht Nederlandse (online) supermarktketens mee: Albert Heijn, Aldi, DekaMarkt, Dirk, Jumbo, Lidl, Picnic en PLUS. Samen beslaan zij bijna 85% van de Nederlandse markt. Ook HelloFresh heeft data aangeleverd.
Lees ook: Europese Commissie wil verminderen voedselverspilling verplichten