Foto: Bert Jansen
In dit artikel
De impact van maatregelen door het coronavirus is groot. Werkgevers zitten met veel vragen, onder andere over buitenlands personeel en hygiëne, en veiligheid op de werkplek
Het coronavirus roept bij werkgevers in de land- en tuinbouw veel vragen op. Vragen over personeel, over veiligheid en over hygiëne. De Werkgeverslijn Land- en Tuinbouw organiseert daarom wekelijks een webinar over de impact van de coronamaatregelen voor werkgevers in de agrarische sector. Afgelopen woensdag vond het tweede webinar plaats.
Buitenlandse medewerkers
Peter Baltus van LTO Noord beantwoordde vragen van werkgevers. Volgens hem is één van de onderwerpen waar veel vragen over zijn de angst dat de buitenlandse medewerkers niet naar Nederland komen. Voor dat eerste onderwerp zijn twee websites in het leven geroepen om vraag en aanbod van personeel in de land- en tuinbouw bij elkaar te brengen. “De twee platforms vullen elkaar aan. Waar werkenindelandentuinbouw.nl vooral een marktplaats is waar bedrijven zelf personeel kunnen matchen, biedt helponsoogsten.nl ook dienstverlening door het uitzendbureau dat erachter zit”, aldus Baltus.
Collegiale inleen
Vragen zijn er over hoe de zogenoemde collegiale inleen, het gebruikmaken van arbeidskrachten van een andere werkgever, geregeld moet worden. “De werknemer blijft in dienst van de eigen werkgever. Afspraken over in- en uitlenen moeten helder op papier komen en getekend worden door de werkgevers en de werknemer. Op de website van de werkgeverslijn staat een modelovereenkomst die als basis hiervoor kan dienen.”
Scholieren en studenten inzetten
Volgens Baltus zijn er ook kansen door scholieren en studenten die niet naar school kunnen, in te zetten in de land-en tuinbouw. “Het is vaak financieel aantrekkelijk voor een werkgever, ze zijn gemotiveerd, komen van dichtbij en het is mooi om te laten zien hoe interessant onze sector is zodat ze later misschien voor een carrière in de sector kiezen.” Werkgevers moeten er dan wel rekening meehouden dat de productie die ze gewend zijn niet gehaald zal worden, omdat het minder getrainde mensen zijn. “Ondernemers zullen iets moeten doen met hun verwachtingsmanagement.”
Veiligheid en hygiëne
Werkgevers worstelen daarnaast met veiligheid en hygiëne op de werkplek. Volgens Marilous Chaillet, bedrijfsarts bij Stigas, is de hygiëne in bijvoorbeeld de glastuinbouw en de veehouderij al hoog. “Er moet wel een schepje bovenop. Maar het is niet nodig om met mondkapjes en handschoenen te gaan werken als dat normaal ook niet gebeurt. Bij onjuist gebruik kan het virus zich juist sneller verspreiden.”
Eén van de belangrijkste factoren is dat werkgevers ervoor moeten zorgen dat werknemers 1,5 meter afstand van elkaar kunnen houden. “Dat geldt ook voor het woon-werk vervoer, bijvoorbeeld in busjes, dat door de werkgever wordt geregeld en voor huisvesting”, aldus Chaillet.
Werknemer met coronavirus
Angst is er ook voor de continuïteit van de bedrijfsvoering. Zo kwam er tijdens het webinar een vraag binnen van een varkenshouder die zich afvroeg of hij alle medewerkers naar huis moet sturen, omdat er één het coronavirus heeft. Nee, zo antwoorde Chaillet. “De andere medewerkers kunnen blijven werken, Maar zij moeten, zeker in de eerste twee weken goed opletten of zij gezondheidsklachten krijgen.” Mocht dat het geval zijn, dan kan altijd nog worden besloten om de betreffende werknemer naar huis te sturen.