Het lijkt erop dat de corona-epidemie ervoor heeft gezorgd dat mensen wat gezonder zijn gaan eten. - Foto: Canva/ninafirsova
Het RIVM publiceerde de voedselconsumptiepeiling over 2019-2021. Daarin waren enkele lichtpuntjes te zien, omdat de gemiddelde Nederlander iets meer aan bepaalde richtlijnen voor gezonde voeding voldoet. Maar we zijn er nog lang niet. Op veel richtlijnen wordt nog slecht gescoord. Moeten we daar wakker van liggen?
Lees ook: Gezondheidsraad: meer plantaardig eiwit gezonder en duurzamer
Mensen gaan pas echt iets veranderen als er daadwerkelijke actuele bedreigingen bestaan voor iemands gezondheidIn mijn omgeving hoor ik niemand over die richtlijnen. Mensen eten wat ze gewend zijn te eten. De corona-epidemie heeft wel wat besef gebracht dat we wat gezonder zouden moeten leven. Het lijkt erop dat de epidemie ervoor gezorgd heeft dat mensen wat gezonder zijn gaan eten en wat meer zijn gaan bewegen. Maar daarnaast zijn ook meer mensen (letterlijk) meer thuis aan de keukentafel gaan werken, wat ook leidt tot gewrichtsproblemen en misschien ook meer spanningen met betrekking tot werk-privébalans. Wat leren we hiervan? Misschien wel dat mensen pas echt iets gaan veranderen als er een grote noodzaak is en er daadwerkelijke actuele bedreigingen bestaan voor iemands gezondheid. Mensen passen hun voedselpatroon niet aan omdat er een reclame van het Voedingscentrum op de tv of sociale media is. Ze moeten eerst een hartaanval krijgen, ziek worden van een deficiëntie of een ander voedselgerelateerd probleem ervaren. Dan pas komen ze in beweging.
Vier doelen voor gezonder voedselpatroon
Dit wetende, moeten we onze pijlen voor gezondere voedselpatronen slechts richten op vier doelen. - Ten eerste: faciliteer diegenen die voor hun voedsel afhankelijk zijn van derden (zoals Voedselbank-klanten, gevangenen, zorginstellingen et cetera) voornamelijk met gezond voedsel en een klein gedeelte genotsvoedsel. - Ten tweede: stuur met meer vaste hand op productinnovatie naar gezondere samenstelling van voedselproducten en verbied reclames voor ongezond voedsel. - Ten derde: geef voedsellessen in het basisonderwijs en op de middelbare scholen, zodat kinderen leren wat het effect is van ongezond voedsel en ze zo een minimale bewustwording meekrijgen. - En tot slot: stel gemeentelijke maxima aan verkooppunten van fastfood. Maximaal twee verkooppunten per 500 meter.Goede voornemens voor regering en gemeenten
Dit lijkt me een prachtig goedevoornemenslijstje voor de regering en gemeenten. Ben benieuwd of er iets van terechtkomt. Dat weten we pas over een jaar of vijf. Misschien dat een steeds groter wordende epidemie van overgewicht en hart- en vaatziekten dan al wat mensen in beweging heeft gebracht. Allemaal een gezond 2024!Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Wendy Noordzij
Alieke Hilhorst
Chris Polkamp