De landen roepen de Raad op om transparant onderzoek te doen naar de ontwikkeling van kweekvlees en vooral naar de duurzaamheidsaspecten hiervan. Foto: Canva
In dit artikel
Oostenrijk, Frankrijk en Italië uiten hun zorgen over kweekvlees bij de Europese Raad van Ministers. De drie landen schrijven in een brief dat deze industrie een ‘gevaar vormt voor de veehouderij en echte voedselproductie-methodes’.
Op dinsdag 23 januari staat de vergadering van de Raad Landbouw en Visserij op het programma. De drie landen zetten met deze brief het onderwerp kweekvlees op de agenda. Zij stellen dat kweekvlees geen duurzaam alternatief is voor vlees uit de veehouderij. De landen uiten hun zorgen in de brief over de ‘echte CO2-voetafdruk’ van kweekvlees en over de gevolgen die de toelating tot de Europese markt mogelijk kan hebben voor boeren. Ook stellen ze dat kweekvlees niet de naam vlees mag dragen, zodat het nooit gepromoot of verward kan worden met ‘authentieke voedingsmiddelen’. Naast de drie landen onderschrijven ook Tsjechië, Cyprus, Griekenland, Hongarije, Luxemburg, Litouwen, Malta, Roemenië en Slowakije de brief.
Duurzaamheid van kweekvlees
De landen roepen de Raad op om transparant onderzoek te doen naar de ontwikkeling van kweekvlees en vooral naar de duurzaamheidsaspecten hiervan. In de brief roepen ze op tot ‘op feiten gebaseerde informatie, geen greenwashing’. Oostenrijk, Frankrijk en Italië schrijven dat wanneer er uit dit onafhankelijke onderzoek geen voordelen aantoont, zij niet mee werken aan het verder ontwikkelen van deze industrie.
Verder roepen de landen op dat de Europese Commissie en de lidstaten acties nemen, zodat er geen monopolie komt in de voedselproductie en juist inzetten op voeding vanuit Europese boeren.
Verbod op kweekvlees
De brief volgt na een Italiaans verbod op de verkoop en productie van kweekvlees in het land. Ook in Frankrijk is een wetsvoorstel ingediend om labvlees te weren. In Oostenrijk is het nog niet zover gekomen, maar de minister van landbouw ‘deelt dezelfde mening over syntetisch vlees’, vertelde de Italiaanse minister Fancesco Lollobrigida eerder.
In drie landen op de wereld mag kweekvlees geconsumeerd worden: Singapore, de Verenigde Staten en sinds 17 januari ook in Israël.