Foto: Canva
In dit artikel
Nederland staat bekend als groenteland.
We produceren veel verschillende soorten groenten en van hoge kwaliteit. En dat is maar goed ook, want het is wenselijk om meer groente te eten, het liefst van zo dichtbij mogelijk. Dat betekent in de praktijk dat we onze voeding uit een straal van 500 kilometer om ons heen halen, dus ook van onze buurlanden. Dit lokale eten is belangrijk, maar klimaatverandering maakt dat van tijd tot tijd extra lastig en onvoorspelbaar.
De afgelopen maanden was het weer in Nederland extreem. Met volle rivieren en ongewoon hoge waterstanden die op tal van plaatsen problemen gaven. En dat terwijl het in de afgelopen zomer juist heel droog was. Deze zeer wisselende weersomstandigheden zijn lastig voor allerlei sectoren: de scheepvaart, de bouw en ook voor de landbouw.
Klimaatverandering
Periodes met overvloedige regen waardoor de worteltjes in de grond stonden te verrotten, volgden op een extreem droge zomer waarin de spinazieblaadjes zodra ze de grond uit kwamen al verbrandden en daarom niet groter groeiden. Dit komt onder andere door klimaatverandering en we zullen hier ook in de komende jaren volop mee te maken krijgen. Oogsten in Nederland, maar ook in landen als Italië en Spanje, worden minder voorspelbaar en geven minder opbrengst of kleinere producten dan verwacht en dan we als consumenten gewend zijn.
Iedere broccoli even groot en groen
Zoân honderd jaar geleden was een onvoorspelbare oogst normaler, toen hadden we de groenteproductie nog minder onder controle. Maar de consument van nu is gewend dat we altijd alles kunnen kopen, het hele jaar door en dat iedere broccoli even groot en groen is. Ik verwacht dat de beschikbaarheid van producten steeds moeilijker wordt en zal leiden tot hogere kosten in de hele keten, en uiteindelijk voor de consument. Dit pad van duurdere producten kunnen we bewandelen, maar is het niet een veel betere route om consumenten te laten wennen aan de wisselvalligheden in aanbod en uiterlijk van groente?
Genoegen nemen met wat er in de schappen ligt
Stel dat we meer bloemkool eten wanneer de oogst vroeg valt, en geen verse worteltjes verlangen wanneer de velden onder water staan. Dat we genoegen nemen met wat er in de schappen ligt. Voor retailers betekent dit dat ze moeten uitleggen waarom het ene product er in overvloede is en het andere product er deze week even niet is. Voor groenteleveranciers is het dan zaak om aan te geven welke producten op dat moment van goede kwaliteit en in overvloed aanwezig zijn.
Er is voedsel genoeg, mits we kiezen wat er is
Er is genoeg voedsel, als we kiezen voor wat op dat moment beschikbaar is. En als we onze stringente wensen op uiterlijk af en toe even laten varen. Dit betekent een verandering in hoe we denken over eten, wat we kopen en eten. Er is voedsel genoeg, mits we kiezen wat er is. Met de klimaatverandering zullen we wel moeten â¦
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Alieke Hilhorst
Wendy Noordzij
Chris Polkamp