Skip to content

Brood, de vergeten eiwitbron

Bij eiwitten denken we aan vlees, kwark, bonenburgers en sportshakes. Brood zien mensen vaak over het hoofd als belangrijke bron van plantaardige eiwitten.

Updated on:
Opinie
Retail
Brood, de vergeten eiwitbron premium

Brood is een eiwitbron die bovendien steeds vaker van dichtbij komt. - Foto: Canva/Slatan

Op de kaft van de Nationale Eiwitstrategie prijkt een boterham met pindakaas. Een alledaagse, voedzame en betaalbare maaltijd. Maar in het hele rapport wordt vervolgens niets meer gezegd over die boterham. In een wereld waarin eiwitten vaak worden geassocieerd met vlees of trendy kwark, bonenburgers en sportshakes, wordt brood vaak over het hoofd gezien als een belangrijke bron van (plantaardige!) eiwitten. Slechts 28% van de Nederlanders zien brood als een bron van eiwit, blijkt uit GfK-onderzoek.

De eiwittransitie staat volop in de spotlights. Daarom is een grote zoektocht gestart naar nieuwe eiwitbronnen. Vleesvervangers op basis van peulvruchten of insecten, plantaardige drank als alternatief voor zuivel: noem maar op. Maar het hoeft allemaal niet ingewikkeld te zijn. We vergeten dat brood en graanproducten een belangrijke leverancier van plantaardig eiwit zijn, zelfs al in ons huidige voedingspatroon. Een stille kracht die recht voor onze neus ligt. Met 2 sneetjes volkorenbrood krijg je al 7,8 gram eiwit binnen. Dat is meer dan een ei, avocado of glas sojadrink.

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Afbeelding

Wendy Noordzij

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Linda van Zonsbeek
Linda van Zonsbeek

Kennisspecialist voeding & gezondheid bij het Nederlands Bakkerij Centrum