De bedrijven die zich in Nederland inzetten voor de eiwittransitie zijn samen goed voor een economische waarde van minimaal €880 miljoen en meer dan 3.500 banen. - Foto: Herbert Wiggerman
In dit artikel
Ik moet even mijn ei kwijt. Al langere tijd valt me iets op, frustreert me. Het gaat over hoe de eiwittransitie nogal eens wordt omschreven door transitie-experts, onderzoekers, de media. Dat het niet wil vlotten met de eiwittransitie. Dat de transitie maar niet voorbij het kantelpunt wil raken. Dat de vleesconsumptie nauwelijks daalt. Dat supermarkten veel te weinig doen. Ook tijdens het Eiwittransitie Congres in Kamerik kwam het naar voren: ‘Het gaat toch wel erg langzaam met de eiwittransitie, vind je ook niet, Jeroen?’.
Van nature ben ik een positief ingesteld mens. Dat de verhouding plantaardig – dierlijk eiwit in ons voedselpatroon in één decennium verschoof van 39-61 naar 43-57 zie ik als een grote stap. Dat de gemiddelde consumptie van vlees en zuivel voor 7-69 jarigen in 12 jaar met 18% respectievelijk 14% daalde noem ik ronduit indrukwekkend. Dat ons land en elke supermarkt en cateraar anno 2024 een concrete, meetbare eiwittransitie-doelstellingen heeft, is cruciaal. Dat Jumbo als eerste stopt met vleespromoties bestempel ik als een waar kantelpunt.
In het klein houden van de eiwittransitie schuilt een risico. Namelijk dat we duizenden verschilmakers te kort doen die dagelijks werk maken van de eiwittransitie
Risico in klein houden eiwittransitie
Natuurlijk, het herstellen van de eiwitbalans moet sneller. En ja, voedselaanbieders en overheden kunnen veel meer doen, er is nog steeds een fikse overconsumptie van vlees en zuivel. Ik begrijp dat we elkaar scherp moeten houden, maar in het klein houden van de eiwittransitie schuilt een risico. Namelijk dat we duizenden verschilmakers te kort doen die dagelijks werk maken van de eiwittransitie. Beleidsmakers en ambtenaren, CSRD-verantwoordelijken bij banken en supermarkten, inkopers van cateraars, ambtenaren, ondernemers. Mensen die alle eer verdienen omdat ze consumenten de afgelopen vijftien jaar plantaardig handelingsperspectief hebben geboden met hun innovaties en interventies, de eiwittransitie op de kaart hebben gezet.
Protein Transition Map NL
Figuurlijk én letterlijk: donderdag werd, tijdens het congres, de Protein Transition Map NL gelanceerd. Deze laat zien dat ons land inmiddels ministens 493 bedrijven telt die zich inzetten voor de eiwittransitie, een verdubbeling ten opzichte van 2021. Samen zijn ze goed voor een economische waarde van minimaal €880 miljoen en meer dan 3.500 banen.
Verschilmakers koesteren
Het zijn de verschilmakers van deze 500 bedrijven die we moeten koesteren. We hebben ze keihard nodig in de volgende fase van de mondiale eiwittransitie. Ze verdienen een steun in de rug in plaats van een demotiverende por.
Zo, dat lucht op.
Consumentengedrag in de eiwittransitie: hoe zet je acceptatie om in actie? Die vraag staat centraal op het Eiwit Congres op 13 maart 2025 in Wageningen. Bekijk het programma en de sprekers en reserveer nu je ticket met €50 vroegboekkorting.