Foto: New Age Meats
In dit artikel
Consumenten staan nog maar beperkt te springen om kweekvlees. Dit concludeert Statista Consumer Insight naar aanleiding van een wereldwijd consumentenonderzoek.
Statista toetste de consumentenacceptatie aan de hand van een vragenlijst afgenomen bij 2.000 – 10.000 volwassenen (18 – 64 jaar) per land. Het onderzoek liep van januari tot december 2023.
Per regio groot verschil
Het aandeel respondenten dat kweekvlees wil proberen, verschilt per regio en is niet gerelateerd aan de ontwikkeling van de kweekvleesindustrie in de regio. In India wil 20% van de respondenten kweekvlees proberen, ten opzichte van 9% in Frankrijk. De industrie in Frankrijk is in een al meer ontwikkeld stadium dan de kweekvleesindustrie in India.
Effect van actieve kweekvleesindustrie beperkt
In landen waar veel kweekvleesproducenten actief zijn, zoals de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, wil respectievelijk 16 tot 17% van de respondenten kweekvlees proeven. Volgens het Good Food Institute zijn er maar liefst 23 kweekvleesbedrijven actief in het Verenigd Koninkrijk. Twee Amerikaanse bedrijven hebben goedkeuring voor het verkoop van kweekvlees. Momenteel leveren ze nog niet aan consumenten.
Franse weerstand
De Franse kweekvlees-start-up Gourmey sloot in 2022 een investeringsronde af met een verzameld bedrag van bijna €48 miljoen voor de bouw van ’s wereld grootste kweekvleesfabriek. De start-up, die pastei kweekt geïnspireerd door foie gras, liep al tegen weerstand aan vanuit de Franse foie-gras sector. De term foie-gras zou alleen gebruikt mogen worden voor product afkomstig van eenden en ganzen die zijn vetgemest.
Lees ook: Franse foie-gras sector wijst kweekvlees af
Lobby Amerikaanse veehouderij
Ook de veehouderij in de Verenigde Staten verzet zich hevig tegen kweekvlees, zegt Kaitlin Grady van Clever Carnivore. Als gevolg verbieden de staten Alabama en Arizona kweekvlees. Dat is in haar ogen een zeer kwalijke zaak. “Het verbieden van kweekvlees beperkt de keuze van de consument.”
Consumentengedrag in de eiwittransitie: hoe zet je acceptatie om in actie? Die vraag staat centraal op het Eiwit Congres op 13 maart 2025 in Wageningen. Bekijk het programma en de sprekers en reserveer nu je ticket met €50 vroegboekkorting.