De kwaliteit van vleesvervangers verbeteren, is de eerste stap om van plantaardig een succes te maken. - Foto: Jan Willem Schouten
In dit artikel
De eiwittransitie versnellen kan in zes stappen, volgens Wageningen Universiteit & Research (WUR). De zes aandachtsgebieden op een rijtje mét leesvoer.
De peulvruchtconsumptie is verdubbeld, vleesvervangers krijgen meer ruimte in het schap en consumenten willen gezonder en duurzamer eten. Alle seinen lijken op groen te staan voor de eiwittransitie. Toch zijn er ook punten van zorg: de vleesconsumptie neemt nog niet af en ook de zuivelconsumptie blijft op pijl. WUR heeft zes aandachtsgebieden vastgesteld waardoor de eiwittransitie kan versnellen.
Stap 1: Kwaliteit van vleesvervangers verbeteren
Vlees- en zuivelvervangers zijn de afgelopen jaren wel degelijk verbeterd, maar consumenten blijven van mening dat de textuur en smaak tekort schiet. De afweging blijft: is het voedsel echt lekker en zou ik het ook aan anderen voorschotelen? Hoe kan er gewerkt worden aan een betere smaak?
- Nieuwe technieken verbeteren smaak en functionaliteit van peulvruchteneiwit
- Hoe kan de magie van vlees worden geëvenaard in groenten?
Stap 2: Gezonde voeding
Consumenten willen plantaardiger eten, omdat het gezonder is. Dat een bruine boon gezond is, staat als een paal boven water, maar hoe zit dat met vleesvervangers? Consumenten willen alternatieven met dezelfde voedingswaarde als het product dat ze willen vervangen.
- Wat is het belang van gezondheid in de eiwittransitie?
- Volop kansen voor hybride producten: ‘Benadruk milieu- en gezondheidswinst’
Stap 3: Minder bewerkte ingrediënten
Op dit moment worden grondstoffen voor plantaardige producten sterk bewerkt, zoals gefractioneerd. Dat leidt tot een lagere voedingswaarde. Vezels en eiwitten die dan verloren gaan, worden later weer aan het product toegevoegd. Milde bewerking van grondstoffen leidt tot gezondere en duurzamere voedingsmiddelen.
- Time Travelling Milkman maakt zuivelroomvervanger van zonnebloempit
- Mycoproteïnen en groenten bieden nieuwe plantaardige kansen
Stap 4: Gevarieerder gewassenaanbod
Vleesvervangers bestaan nu voornamelijk uit soja en tarwe. Het gebruik van meer gewassen, zoals linzen of veldbonen, kan kansen bieden voor de landbouw met lokale teelten. Bij diversificatie van grondstoffen voor vleesvervangers gaat het ook om eiwitten uit gist, bacteriën en schimmels. Die bieden een enorm potentieel, maar maken nog steeds slechts een klein deel van de markt uit.
Stap 5: Plantaardig de makkelijke keuze maken
Consumenten hebben te weinig kennis om goed aan de slag te gaan met peulvruchten. Dat belemmert hen om te kiezen voor de bonen in de maaltijd. Plantaardige producten moeten bovendien makkelijk te kopen zijn en niet buitensporig veel kosten.
- Vlees- en zuivelvervangers goedkoper dan dierlijke producten
- Plantaardig 2.0: smaakvol en zonder vlees-look
Stap 6: Resultaten delen
Wie onderzoek en experimenteert, leert. Die lessen zijn niet alleen nuttig voor jezelf, maar ook voor andere die in dezelfde situatie zitten. Hier wat inspirerende bedrijfsverhalen:
- Revyve voorziet grote toekomst voor functioneel eiwit uit biergist
- Wouter Staal (YB) ziet toekomst in plantaardig aanbod
Stacy Pyett van WUR vraagt zich in haar column af of de eiwittransitie kan versnellen. Lees meer