Gecultiveerde vis. Foto: Canva
In dit artikel
Israël had een primeur: de eerste stukjes gecultiveerde vis zijn daar geproefd. Het gaat om stukjes gecultiveerde paling van het Israëlische Forsea Foods. De eerste reacties zijn positief.
Veertig gasten mochten in Israël voor het eerst een hap nemen van gecultiveerde paling, of specifieker unagi het Japanse woord voor zoetwaterpaling, van Forsea Foods. Het is het eerste visproduct dat legaal geproefd mag worden ter wereld. Er is al een aantal kweekvleesproducten op de markt in Singapore, de Verenigde Staten en Israël, maar vis is een unicum. Aan de hand van de proeverij wil Forsea Foods de smaak en sensorische ervaring van hun product verbeteren. Het product was overigens niet volledig gecultiveerd, de stukken vis bestonden voor een gedeelte uit plantaardige ingrediënten.
Chef-kok en eigenaar van het restaurant waar de proeverij plaatsvond, Ben Neriah, merkte op: “De feedback van de gasten was opbeurend. Verschillenden gasten vertelden dat ze niet zouden hebben geraden dat het om gekweekte cellen ging als ze niet van tevoren waren ingelicht.”
Dure paling
De ontwikkelingen bij Forsea Foods gaan hard. In 2021 werd het bedrijf opgericht en in januari presenteerden ze voor het eerst hun gecultiveerde paling. Het Israëlische bedrijf richt zich op vissoorten die worden bedreigd door overbevissing. Het plan is om in 2026 het eerste product op de markt te brengen in Japan. De Japanse paling die het Forsea cultiveert is een zeer bedreigde soort en is daardoor enorm duur. Een kilo paling kost tussen de € 36 en € 55. Ook mede om deze reden kiest het bedrijf voor dit product.
Minder groeiserum nodig
Forsea maakt gebruik van een gepatenteerde technologie, waarbij de cellijnen zichzelf structureren. Op deze manier simplificeren ze het kweekproces en hebben ze minder groeiserum nodig, een flinke kostenpost voor kweekvleesbedrijven.
In Nederland is het bedrijf Upstream Foods bezig met de ontwikkeling van gecultiveerd visvet. Andere bedrijven, zoals Meatable en Mosa Meat, richten zich allebei op vlees.