Skip to content

Hoe wordt kweekvlees goedkoper?

Hoe wordt kweekvlees goedkoper? Bedrijven zoeken naarstig naar manieren om de productiekosten van kweekvlees te drukken.

Updated on:
Achtergrond
Innovatie
Afbeelding premium

De kweekvleesburger van Mosa Meat. Foto: Mosa Meat

Terwijl het al jaren mogelijk is om kweekvlees te produceren, blijft de commercialisering achter. Regelgeving is lastig, en de consumentenperceptie is alles behalve rooskleurig. Daarbij komen ook nog de hoge productiekosten van kweekvlees en dat maakt het lastig om te concurreren met ‘echt’ vlees. Bedrijven zoeken naarstig naar manieren om de kosten te drukken.

De eerste kweekvleesburger van Mosa Meat vergde een bedrag van € 250.000. Hoeveel het tegenwoordig kost om een kweekvleesproduct te maken, laten bedrijven niet graag weten. In 2021 werden de kosten voor het produceren van 400 gram kweekvlees geschat op $17 tot $23 op zijn laagst. Een andere studie schat de kosten in 2022 op $63. De techniek is sindsdien verder ontwikkeld, maar er is te weinig informatie om te zeggen wat het produceren van kweekvlees op dit moment kost. Wat wel zeker is, is dat kweekvleesproducenten niet op het prijsniveau zitten van het vlees dat ze willen vervangen.

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Afbeelding

Wendy Noordzij

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur