Skip to content

Rügenwalder Mühle haalt methylcellulose uit vleesvervangers

De Duitse vleesvervangerproducent Rügenwalder Mühle heeft het bindmiddel methylcellulose vervangen in alle salamiproducten.

Updated on:
Business
Nieuws
methylcellulose vleesvervangers

Foto: Canva

De Duitse vleesvervangerproducent Rügenwalder Mühle heeft het bindmiddel methylcellulose vervangen in alle salamiproducten. Het bedrijf stelt dat zijn klanten vroegen naar vleesvervangers zonder het ingrediënt.

De producent heeft methylcelloluse uit alle salamiproducten gehaald, in andere voedingsmiddelen zit het verdikkingsmiddel nog wel. Rügenwalder Mühle zegt de salamivervangers geherformuleerd te hebben door de vraag van consumenten. Steffen Zeller, CMO van het bedrijf: “Hoewel methylcellulose geen twijfelachtig ingrediënt is, kregen we veel vragen van consumenten voor een salamiproduct zonder dit bindmiddel. We zijn erin geslaagd aan dit verzoek te voldoen en tegelijkertijd de smaak van onze Vegan Mühlen Salami te verbeteren.”

Methylcellulose vervangen door bamboevezel

Rügenwalder Mühle heeft methylcellulose vervangen door bamboevezel. Methylcellulose is een E-nummer. Daarmee is de bamboevezel een clean-label alternatief voor methylcellulose, wat afkomstig is van hout.

De Vegetarische Slager

In Nederland bevatten vrijwel alle vleesvervangers methylcellulose als bindmiddel. Sinds er ophef is ontstaan over dit ingrediënt, sprongen start-ups uit de grond met mogelijke natuurlijke vervangers. De Vegetarische Slager kondigde aan een samenwerking aan te gaan met het Amerikaanse The Every Company om het bindmiddel te vervangen door kippenei-eiwit uit precisiefermentatie. Wanneer de producten in de schappen komen is nog onduidelijk, zeker is wel dat de introductie niet in de EU zal zijn. Hier is het niet mogelijk om voeding te verkopen met ingrediënten uit precisiefermentatie.

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur