Start-ups kunnen producten opschalen bij de gedeelde pilotfaciliteiten bij het Nizo in Ede. - Foto: Invest-NL
In dit artikel
Belemmeringen in opschaling en innovatie bedreigen de kans voor Nederland om wereldwijd een leiderschapsrol op zich te nemen in de eiwittransitie. Dat stellen FoodValley en Invest-NL in een rapport. Om de sector te laten groeien, doen de partijen aanbevelingen.
Volgens FoodValley en Invest-NL ontbeert Nederland een ondersteunend ecosysteem voor start-ups en scale-ups actief in de eiwittransitie. Dat terwijl de Nederlandse markt van alternatieve eiwitten exponentiële zal groeien, met een totale marktwaarde van boven de € 30 miljard in 2030.
Belemmeringen tijdens innoveren en opschaling
Opschaling en innovatie is cruciaal voor de versnelling van de eiwittransitie, maar start-ups en scale-ups in deze sector lopen tegen veel obstakels aan. Pilot- en demonstratiefaciliteiten zijn onvoldoende ingericht op de groeiende vraag. Beperkte toegang tot deze faciliteiten vertraagd de marktintroductie van start-ups en scale-ups. De hoge operationele kosten van apparatuur, personeel en grondstoffen zorgen dat deze gedeelde faciliteiten een aanzienlijke kostenpost zijn tijdens het opschalen. Daarbij is het voldoen aan de complexe wet- en regelgeving voor nieuwe voedselproducten een moeizaam proces.
De periode van de eerste productontwikkeling tot aan de uiteindelijke marktintroductie gaat door al deze obstakels gepaard met hoge kosten en weinig verdiensten. Het is lastig om voor deze periode, ook wel de ‘Valley of Death’ genoemd, financiering te vinden.
Nationale samenwerking aanjagen
FoodValley en Invest-NL willen deze obstakels wegnemen door een gunstiger ecosysteem voor de eiwittransitie te creëren. In eerste instantie is dat het aanjagen van nationale samenwerking. Er is een nationale strategie nodig voor de ontwikkeling van innovatieclusters en de stroomlijning van regelgeving, zodat groei wordt gestimuleerd. Hiervoor is overheidsbeleid nodig die ondersteunt met structurele financiering en infrastructuur.
Kostenreductie bij gedeelde faciliteiten
De grote kostenpost van de gedeelde demonstratie- en pilot-faciliteiten kan door strategische investering verlaagd worden. FoodValley en Invest-NL stellen voor om regionale hubs te creëren van gedeelde faciliteiten. Door ondersteuning en financiering vanuit publiek-private samenwerkingen krijgen start-ups en scale-ups betaalbare toegang tot de faciliteiten. Het contact met grotere commerciële partijen helpt de kleine beginnende bedrijven in de groei.
Lees ook: Protein Port Zuid-Holland: ‘Eiwittransitie versnellen door bedrijven samen te brengen’
Innoveren met financieren
Voor de financieringskloof tussen de eerste innovatie op labschaal en de marktintroductie kan een brugfinancieringsprogramma soulaas bieden. In bredere zin kunnen innovatieve financieringsprogramma’s, vouchers en subsidies financiering toegankelijker en zo de kosten behapbaar maken.
Wereldleider in de eiwittransitie
FoodValley en Invest-NL willen met dit rapport oproepen tot actie, zodat Nederland zijn rol als leider in de eiwittransitie op zich kan nemen. “Nederland heeft een unieke kans om een wereldwijde koploper te worden in de alternatieve-eiwitrevolutie. Dit rapport dient als een oproep tot actie om met alle partijen samen te werken en de groei van deze veelbelovende sector te stimuleren”, aldus Michiel Strijland, Business Development Manager bij Invest-NL. “Door strategisch te investeren in ‘shared facilities’ en ondersteunende financiële mechanismen te implementeren, kunnen we Nederland positioneren als wereldleider in de overgang naar duurzame eiwitproductie.” zegt Emmanuel Anom, Lead Shared Facilities bij FoodValley.
Bekijk ook de video: Tips voor start-ups en scale-ups