Skip to content

Adema: ‘Mariene eiwitten krijgen uitzondering in eiwittransitie’

Vis, schaal- en schelpdieren krijgen een uitzonderingspositie ten aanzien van de eiwittransitie, omdat niet iedereen het voedingsadvies voor vette vis haalt.

Updated on:
Nieuws
Grondstoffen
Afbeelding

Foto: Canva/pixelshot

Vis, schaal- en schelpdieren krijgen een uitzonderingspositie ten aanzien van de eiwittransitie, omdat niet iedereen het voedingsadvies voor vette vis haalt. Dat schrijft demissionair minister van LNV, Piet Adema, in een brief naar de Kamer.

Slechts 60% van de Nederlanders haalt het advies om één keer in de week (vette) vis te eten. Hier ligt, volgens de minister, perspectief voor de consument om gezonder te gaan eten. “De uitzonderingspositie van mariene eiwitten betekent concreet dus dat de eiwittransitie – de verschuiving van dierlijke naar plantaardige eiwitten – met name gerealiseerd moet worden door gemiddeld minder vlees te gaan eten, met name minder rood en bewerkt vlees”, schrijft Adema.

Soja-import

De Nederlandse overheid heeft als doelstelling om het eetpatroon te verschuiven met in verhouding minder dierlijke en meer plantaardige eiwitten (50/50). Daarnaast is er een Nationale Eiwitstrategie waarmee wordt beoogd minder afhankelijk te worden van eiwitrijke gewassen, zoals soja uit het buitenland. Adema: “In het kader van de Nationale Eiwitstrategie en de strategische autonomie van Nederland en de EU constateer ik dat de consumptie van vis, schelpdieren en andere mariene eiwitten in Nederland nauwelijks invloed heeft op de import van soja van buiten de EU die met name benut wordt voor diervoeder.”

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur