Foto: ANP
In dit artikel
Internationaal agrifoodconcern ADM en Marel, leverancier van verwerkingssystemen voor de dierlijke industrie, zetten samen een nieuw innovatiecentrum voor alternatieve eiwitten op in Wageningen.
Overname Wenger
Marel nam vorig jaar al het bedrijf Wenger over, dat verwerkingssystemen voor huisdiervoeding, plantaardige eiwitten en aquafeed zoals extrusie- en droogtechnieken, maakt. Daarmee ontstond bij Marel een nieuw bedrijfssegment naast kip, vlees en vis en kwam er meer aandacht voor alternatieve eiwitten.Extrusie- en droogsystemen vormen kern
In het nieuwe smaak- en textuurcentrum zullen de extrusie- en droogsystemen van Wenger de kern vormen van de innovatie. Aanvullende apparatuur van Marel zorgt voor de ontwikkeling van een volledig proces van ruwe ingrediënten tot eindproduct. Doel van ADM en Marel is om klanten te laten samenwerken met voedingsonderzoekers, extrusie-experts en culinaire professionals aan nieuwe producten.ADM in plantaardige eiwitten
ADM is al langer actief in plantaardige eiwitten. Zo heeft het een joint venture met PlantPlus Foods voor de productie van vleesvervangers in de Zuid- en Noord-Amerika. Ook werkt het samen met New Culture, voor zuivelvervangers die gemaakt worden met behulp van precisiefermentatie. Vorig jaar trok het â¬Â 277 miljoen uit voor de uitbreiding van de productie van soja-eiwitconcentraat.Opening in 2024
De opening van het centrum, dat komt op de campus van Wageningen University & Research, staat gepland voor de tweede helft van 2024. Tot de opening van het nieuwe innovatiecentrum zal ADM een tijdelijk laboratorium betrekken in een ander gebouw op de campus.Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Chris Polkamp
Wendy Noordzij
Alieke Hilhorst